IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от разпад на еврозоната е спаднал с две трети

Вече по-малко от четвърт от анкетираните от Sentix инвеститори смятат, че поне една страна от валутния съюз ще го напусне в следващата година

13:28 | 29.07.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Рискът от разпад на еврозоната е спаднал с две трети

Броят на инвеститорите, които смятат, че някоя страна ще напусне еврозоната скоро, се е понижил с две трети през изминалата година, откакто президентът на Европейската централна банка Марио Драги обеща да направи всичко възможно за спасяването на еврото, сочи проучване на германската изследователска компания Sentix, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Проучване сред 888 инвеститори през юли показва, че 23,75% от взелите участие в него предричат излизането на поне една страна от 17-членния валутен съюз през следващите 12 месеца. През юли миналата година показателят достигаше 73%.

„Страховете на инвеститорите, изразени в това високо число през юли 2012 г., накараха Драги да предприеме активни действия и индексът се понижи съществено през месеците след неговото изявление, така че виждате, че то е имало реален ефект“, заяви Манфред Хюбнер, управляващ директор в Sentix.

Икономическото напрежение в еврозоната обаче остава значително. Последният резултат в проучването на Sentix показва лек ръст спрямо данните за юни, а рискът от разпространение на кризата е достигнал рекордно високо ниво от 43,55%.

Политическата криза в Португалия и опасенията за евентуални предсрочни избори в страната доведоха индекса на Sentix за разпадане на еврозоната с около 4 процентни пункта по-високо през юли на месечна база. Съотношението на инвеститорите, които очакват иберийската държава да напусне еврозоната, се е удвоило до 5,38% от 2,66% през юни.

„Ако през юли 2012 г. инвеститорите се притесняваха особено за Гърция, впоследствие това се случи с Кипър през март 2013 г., а сега и с Португалия имаме три страни, които натежават върху баланса“, се подчертава в съобщението на изследователската компания.

Драги отправи посланието си за подкрепа, докато Испания и Италия бяха изправени пред нарастващ натиск на финансовите пазари, а Гърция провеждаше отчаяни срещи с международните кредитори, тъй като не успяваше да постигне икономическите цели, чието изпълнение бе приела, за да получи спасителна финансова помощ.

Неговото обещание успокои инвеститорите и 6 седмици по-късно доведе до представянето на програмата "Директни монетарни транзакции", според която ЕЦБ при определени условия може да изкупува неограничено количество държавни облигации на страни-членки на еврозоната, изпаднали в затруднено финансово състояние. Програмата обаче още не е използвана, тъй като няма страна, която да е пожелала прилагането ѝ и същевременно да отговаря на всички условия и да е предприела необходимите стъпки това да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Ewiak Ryszard
преди 10 години
Разпад на еврозоната е само въпрос на време. В Библията се казва: "И [северният цар = Русия] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [това означава финансово-икономическо и политическо земетресение, разпадането на Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]." (Даниил 11:28,29а) След това ще бъде война. (Даниил 11:29б,30а; Матей 24:7; Откровение 6:4)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още