IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Мъндел: ЕЦБ трябва да поеме отговорността за преодоляване на кризата

Еврозоната може като начало да емитира общи облигации само на финансово стабилните страни, смята Нобеловият лауреат

12:51 | 30.07.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Роберт Мъндел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Роберт Мъндел. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка трябва да се захване с преодоляването на кризата в еврозоната, заяви известният като „баща на еврото“ носител на Нобелова награда Робърт Мъндел, цитиран от CNBC.

“ЕЦБ трябва да поеме отговорността и да се намеси. Мисля, че Драги даде знак, че в рамките на мандата си той ще използва ресурсите на ЕЦБ, за да предотврати какъвто и да било крах в еврозоната“, каза Мъндел, визирайки президента на ЕЦБ Марио Драги.

„Основният мандат на банката е да бъде избегната инфлация, да бъде запазена ценовата стабилност и монетарната стабилност. Друг аспект е запазване на банковата стабилност – стабилността на банковата система, стабилността на икономиките“, добави Мъндел.

Обещанието на Драги да направи „всичко възможно“ за запазване на еврото помогна за насърчаването на европейските пазари през миналата седмица, като доброто представяне се очаква да се запази и днес, след като председателят на съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Жан-Клод Юнкер обеща, че лидерите на страните от региона ще предприемат мерки за справяне с високата доходност по испанските държавни облигации.

През тази седмица американският министър на финансите Тимъти Гайтнър ще се срещне с лидерите на страните от еврозоната, за да обсъди положението в региона, а това е явен знак, че притесненията в САЩ нарастват.

Мъндел е сред постоянно увеличаващия се брой на експертите, които смятат, че Испания ще има нужда от пълна финансова помощ, отколкото от договорената наскоро подкрепа за преструктуриране на банковия си сектор.

„На Испания ще бъде необходима пълноценна спасителна помощ. Това е съвсем ясно“, твърди той. „Испанският проблем е в националния дълг. Налице е дългов проблем в регионалната структура на испанската система. Има проблем и в банковата система“, посочи Нобеловият лауреат.

Той заяви, че еврото все още може да се превърне в световна резервна валута, която да се конкурира с американския долар, ако бъдат осъществени предложенията за емитиране на общи еврооблигации.

Мъндел обаче смята, че еврозоната трябва да започне със съвместна емисия облигации само на най-силните държави. „Може да започнат с по-силните страни и постепенно включване на останалите, когато сложат в ред своите финанси. Това ще бъде процес с две фази“, подчерта той.

Спасителните убежища като германските държавни облигации в момента са с рекордно ниска доходност в исторически план, докато в страни, възприемани като рискови, подобно на Италия и Испания, доходността по държавните облигации достига върхове от времето на въвеждане на еврото.

Като основен проблем за еврозоната Нобеловият лауреат вижда пенсионната възраст. Според него в региона възрастта за получаване на държавна пенсия трябва да достигне 67 години, за да бъдат посрещнати проблемите на застаряващото население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Определено инфлацията засега се спестява и май се надува както е модерно да се казва - в балон. В един момент обаче май ще стигне лимита на безразборно печатане без обезценяване. Но всъщност не е така. Еврото се срива дори в момента. Примерно миналата година франка започна да поскъпва доста стабилно и се наложи изкуствено да го вържат. Японската валута също поскъпва въпреки, че японската икономика не е в разцвета си. Там пък властите всякак си се мъчат да я сринат. Та еврото отслабва и всички тези изкуствени мерки за "непоскъпване" на другите валути спрямо него допълнително ще натежат на обстановката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Еврото е с лоша конструкция и това му е проблема , няма и лихва - цена която да не се плаща с печатане на още пари от ЕЦБ. Т.е. еврото е неуправляемо и няма гаратирана стойност. Общите облигации са комунистическа идея , трябва да има само облигации на ЕЦБ и емитирането на ДЦК да се преустанови. Спестената инфлация , в един момент ще се плати като хиперинфлация и за съжаление еврото има много спестена инфлация вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още