IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Кристалина Георгиева може да е следващият председател на Европейския съвет

Манфред Вебер, кандидатът на десноцентристката Европейска народна партия, се очаква да оглави Европейския парламент

13:43 | 01.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Кристалина Георгиева е възможно да стане новият председател на Европейския съвет според двама източници на Ройтерс.

След срещата си в неделя лидерите на страните членки на Европейския съюз са близо до избиране и на холандския социалист Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия.

В рамките на разглежданото споразумение, което тепърва трябва да бъде финализирано, името на Кристалина Георгиева се спряга за поста на председател на Европейския съвет, като според източниците белгийският премиер Шарл Мишел също има шансове за позицията.

Манфред Вебер, кандидатът на десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) за председател на ЕК, изглежда ще бъде избран да оглави Европейския парламент. Според източници дискусиите са в процес на финализиране, след като продължиха над 18 часа.

Междувременно продължените и в понеделник дискусии бяха отново прекратени, без да е постигнато съгласие за висшите постове в съюза. Очаква се преговорите да бъдат продължени във вторник.

През уикенда стана ясно, че лидерите на страните членки на Европейския съюз са се споразумели, че консервативният германски кандидат Манфред Вебер няма да стане председател на Европейската комисия.

Решението е било взето по време на разговори в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония.

Ако бъде потвърден, компромисът ще бъде удар за германския канцлер Ангела Меркел, която подкрепяше кандидатурата на Вебер за наследник на Жан-Клод Юнкер. Френският президент Еманюел Макрон обаче беше против избора на Вебер, отчасти заради липсата му на опит на висок пост.

По време на среща на върха по-рано този месец лидерите на ЕС не успяха да се споразумеят кой да заеме ръководните позиции в блока след изборите за Европейски парламент. Комисията има широки правомощия по въпроси от търговията до конкуренцията и политиката в областта на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още