Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ройтерс: Стимулите на ЕЦБ вероятно ще имат слабо въздействие върху икономиката

Икономистите прогнозират икономиката на еврозоната да се е свила с 2,5% през последното тримесечие

Ройтерс: Стимулите на ЕЦБ вероятно ще имат слабо въздействие върху икономиката

Снимка: Bloomberg

Последният пакет от мерки на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще има малък ефект върху опустошената от коронавирус икономика на еврозоната, според прогнозите от социологическо проучване на Ройтерс, което намали почти наполовина перспективите за растеж през първото тримесечие.

Въпреки решението на ЕЦБ да допълни своите спешни покупки на пандемия с половин трилион евро до 1,85 трилиона евро и да удължи програмата за девет месеца, икономическите перспективи на блока остават мрачни.

Анкетата на Ройтерс с участието на над 80 икономисти прогнозира, че икономиката на еврозоната се е свила с 2,5% през последното тримесечие, след като се е увеличила с 12,5% през третото тримесечие. Очаква се икономиката да нарасне с 0,6% през това тримесечие, почти наполовина по-малко от прогнозите за ръст от 1,1%, дадени преди месец.

Над 70% от икономистите заявиха, че последните политически ходове на ЕЦБ ще имат малко влияние върху икономиката на еврозоната. Според останалите те ще осигурят значителен тласък.

Още по темата

„Лихвените проценти вече са толкова ниски, а политиката е изключително хлабава, така че засега паричната политика не може да повлияе на инвестициите или потребителското търсене. Затова не смятаме, че ЕЦБ може да повлияе силно върху икономиката в момента “, каза Кристоф Вайл, старши икономист в Commerzbank.

„Очакваме тежки няколко месеца. Ограничителните мерки ще засегнат икономиката и очакваме спад на БВП през последното тримесечие на 2020 г., както и през първото тримесечие на тази година. Така че технически сме в рецесия”, добави той.

От участниците в проучването от 11 до 15 януари над 25% очакват еврозоната, където растежът е спаднал до исторически минимум през първата половина на 2020 г.,отново да влезе в техническа рецесия на две последователни тримесечия на свиване.

На годишна база се очаква икономиката да спадне със 7,3% през 2020 г., приблизително в съответствие с последното проучване, но за тази година средната прогноза бе понижена до 4,5% от 5% през миналия месец. За 2022 г. прогнозата за растеж беше повишена до 3,9% от 3,5%.

„Началото на годината продължава да носи лоши новини за Европа, тъй като здравната ситуация се влошава. Тъй като блокадите вече се разпространяват в няколко държави, краткосрочните рискове за икономическите перспективи очевидно са изкривени надолу, особено тъй като поставянето на ваксини все още е бавно “, каза Анхел Талавера, ръководител проучванията за европейската икономика в Oxford Economics.

Над 70% от анкетираните, или 30 от 42 души, очакват икономиката да се върне към нивата отпреди кризата в рамките на две години, а шестима вярват, че това ще стане за една година. Останалите прогнозират, че ще са необходими повече от две години.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Въведеното неправилно емитиране на евра причинява неограничени щети.
При запазване на злокобната процедура, европейците сме със съдби на жертви.

Още от Европа
Графика на деня: България е най-добрата държава в Европа за работа за жените