IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls-Royce и Shell задълбочават сътрудничеството си по устойчивите горива

Една от целите на споразумението е разработването на иновации, като се очаква екологичните горива да играят важна роля по отношение и на летящите таксита

20:05 | 30.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Британската аерокосмическа компания Rolls-Royce Holdings Plc и англо-холандската Royal Dutch Shell Plc заявиха, че ще задълбочат сътрудничеството си в областта на устойчивите авиационни горива като част от стремежа към постигане на въглероден неутралитет, съобщава Bloomberg.

В основата на споразумението стоят плановете за проучване на възможностите за употреба на устойчиви горива. Понастоящем тези горива се смесват с керосин при съотношение максимум 50 на 50, докато двете компании търсят 100-процентното им налагане. 

Авиокомпаниите разчитат на устойчивите горива за намаляване на въглеродните емисии до 2035 г., когато се очаква керосинът окончателно да бъде заменен от водород и електричество.

Напредъкът в това отношение е възпрепятстван от регулаторните пречки и липсата на доставка както на биогорива, така и на техните синтетични еквиваленти, което тласка цените значително над тези на традиционните реактивни горива.

Сътрудничеството ще има за цел и да разработи иновации, като се очаква устойчивите горива да играят важна роля при хибридно-електрически версии на летящите таксита, които в момента са в последен етап на разработка, както и на пътническите самолети, посочва главният технологичен директор на Rolls-Royce Пол Стейн.

„Инвестициите, които ще са необходими за увеличаване на устойчивите авиационни горива, се измерват в милиарди“, изтъква Стейн в интервю. За енергийните компании „преди да инвестират своите долари във фабрики за устойчиви горива, те ще трябва да са сигурни, че пазарът ще бъде там и клиентите ще купуват горивото“.

Споразумението задълбочава съществуващото партньорство между компаниите за алтернативни горива. Shell ще доставя устойчиви авиационни горива на Rolls-Royce, тъй като британската компанията тества двигатели като Ultrafan, за да докаже, че са 100% съвместими с подобни горива. Shell е и ексклузивен доставчик на новата услуга SAFinity на Rolls-Royce, позволяваща на бизнес пътниците да осъществяват въглеродо неутрални полети.

Ключът към напредъка с устойчивите горива е установяването на регулации, които да налагат тяхното използване, изтъква Стейн.

През април Shell обяви инвестиция в технологичната компания за устойчиви горива LanzaJet, като това се превърна в предната сделка, предназначена да позиционира петролния гигант по пътя към енергийния преход. От своя страна Rolls-Royce планира да направи всички свои двигатели за пътническите самолети съвместими с устойчивите горива до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още