Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

"Росатом" тества работата на "толерантно" гориво от ново поколение

Целта е намаляване на възможностите за ядрени аварии с негативни последици за околната среда, посочват от компанията

"Росатом" тества работата на "толерантно" гориво от ново поколение

Снимка: Investor.bg

Руската ядрена корпорация "Росатом" започва опитно-промишлена експлоатация на топлоотделящи елементи от ново поколение, става ясно от съобщение на компанията. По време на зареждане на втория енергоблок на Ростовската АЕЦ, който е от типа ВВЕР-1000, са заредени горивни касети, които съдържат ATF, или наречено още "толерантно" гориво.

"Разработването на ATF е тенденция в световната ядрена енергетика в последните години" коментира по повод проекта президентът на ТВЕЛ, която е част от структурата на "Росатом", Наталия Никипелова.

Тя пояснява, че новата технология е насочена към безопасността на ядрените централи и целта е на практика да бъдат изключени вероятносттите от аварии с негативни последици за околната среда.

Още по темата

"Отделни варианти ATF с алтернативни горивни композиции могат да направят експлоатацията икономически по-ефективна, без повишаване на нивото на обогатяване на урана. По оценка на международни експерти този продукт ще доминира на глобалния пазар в относително близко бъдеще", допълва още Никипелова.

От 2018 година "Росатом" провежда изпитания на "толерантно" гориво руска разработка за леководни реактори, които са основата на съвременната атомна енергетика – руските ВВЕР и западните PWR. Експерименталните горивни касети, преминали два пълни цикъла на реакторни тестове в изследователския реактор МИР в Димитровград, Уляновска област, съдържат твелове с четири варианта на съчетания на материалите на обвивката и горивната таблетка - освен урановия диоксид като горивна композиция се използва ураново-молибденова сплав с висока топлопроводимост.

В активната зона на реактора в Ростовската АЕЦ са заредени три комбинирани горивни касети ТВС-2М, като всяка съдържа по 12 иновационни твела - шест са направени със сплав от хром и никел 42ХНМ като конструктивен материал, другите шест имат обвивки от циркониева сплав с хромово покритие.

След приключване на изследванията се планира да бъде избран оптимален вариант за съчетание на конструктивни и горивни материали в зависимост от техническите и икономическите параметри, посочват още от "Росатом".

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Латвия обвини Германия в "неморални отношения" с Русия