IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роснефт: Санкциите на ЕС целят увеличаване на риска за бизнес операциите на Русия

Ограниченията принуждават руските фирми да напуснат Азиатско-тихоокеанския регион, където потреблението на енергия расте бързо

15:45 | 13.12.17 г.
<p>
	Седалището на &quot;Роснефт&quot; в Москва. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Седалището на "Роснефт" в Москва. Снимка: Investor.bg

Санкциите, които наложи Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, целят увеличавне на риска за бизнес операциите и са в полза на конкурентите на руските фирми, смятат в "Роснефт". Руската държавна компания беше изслушана в Европейския съд по общи въпроси в Люксембург във връзка с делото, което заведе срещу икономическите ограничения на ЕС, съобщава Ройтерс.

"Роснефт" беше засегната от санкциите по отношение на доставката на стоки и технологии за дълбоководните проучвания и добив на природни ресурси в Арктика. Компанията обаче заведе иск срещу ограниченията в Съда по общи въпроси на ЕС, както и в съдилищата в Англия и Уелс, настоявайки те да бъдат премахнати.

През март Европейският съд потвърди налагането на икономическите санкции срещу Русия.

"Санкциите са метод на конкурентна борба", казват от руската компания в своето изявление пред съда, посочва още Ройтерс. С налагането им се принуждават руски компании да излязат от Азиатско-тихоокеанския регион, където потреблението на енергия расте значително.

Пред ТАСС представител на "Роснефт" коментира, че компанията няма никакви отношения към кризата в Украйна, не оказва влияние върху политическите и икономическите процеси, протичащи в страната, и в решението на Съвета на ЕС да я включи в списъка със санкциите няма никаква логика.

Позицията на ЕС по казуса е, че искът на "Роснефт" трябва да бъде отхвърлен, защото Съдът няма компетенцията да реши казуса със санкциите, които се налагат от лидерите на общността, а Европейският съд вече ги е потвърдил.

Освен петролната компания под ударите на санкциите попадат още банки с държавно участие - Сбербанк и ВТБ, както и "Газпром нефт" и "Транснефт". През юли 2017 година страните от ЕС решиха да удължат срока на ограниченията до 31 януари 2018 година.

Темата ще бъде дискутирана по време на Европейския съвет, който ще започне на 14 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още