IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Royal Bank of Scotland е изправена пред глоба за 13 млрд. долара

Британската банка дължи сумата на Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ заради обвинения в ипотечни измами

12:16 | 03.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Royal Bank of Scotland е изправена пред глоба за 13 млрд. долара

Royal Bank of Scotland (RBS) е заплашена от глоба в размер на 13 млрд. долара по обвинения, че е подвела клиенти при покупки на ипотечни ценни книжа (mortgage-backed securities – MBS), която обаче може и да не успее да плати, пише Financial Times.

Твърдението на съда идва на фона на подготовката на британското правителство по продажбата на своя дял в банката, която придоби през 2008 г., за да я спаси от фалит.

Мъчителните перспективи пред подкрепената от правителството британска банка да плаща големи суми на щатски дружества, е налице от 2011 г., когато Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ (Federal Housing Finance Agency – FHFA) осъди 19 от най-големите финансови институции от името на щатските ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac.

Според обвинителите в лицето на FHFA банките са подвели клиенти за ценни книжа, като са ги пакетирали с ипотеки на кредитополучатели, чийто шанс да върнат кредита си е бил малък.

Въпреки това потенциалните 13 млрд. долара са повече в сравнение с очакванията на редица анализатори. Сумата е повече от глобите, които индустрията трябваше да плати и които също бяха по-големи спрямо първоначалните схващания. Тя е и повече от два пъти очакваната печалба на RBS за тази година, както и доста над провизиите й.

По-голямо от очакваното съдебно споразумение ще бъде поредното препятствие пред плановете на британския финансов министър Джордж Озбърн да започне да разпродава 79-процентния държавен дял в RBS в следващите месеци и то на загуба за данъкоплатците.

В интервю за Financial Times председателят на Борда на RBS в оставка сър Филип Хемптън заяви, че банката вече е заделила провизии за 2,5 млрд. долара за глобата.

Но поради неизвестните пред размера на глобата, за която някои анализатори смятаха, че ще бъде над 5 млрд. лири, Хемптън смята, че е „добра идея да излезем от пътя преди старта на приватизацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още