IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Royal Bank of Scotland се разделя с част от бизнеса си в Гърция

Банката продава подразделението си за финансиране на кораби за сумата от 5 млрд. долара

14:51 | 11.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската банка Royal Bank of Scotland (RBS) ще ликвидира част от дейността си в Гърция и ще обяви за продажба подразделението си за финансиране на кораби за сумата от 5 млрд. долара, за да ограничи неосновните си дейности, съобщи Ройтерс, позовавайки се на финансови източници, запознати с плана.

Стъпката, част от по-широката стратегия на RBS да свие някои части от международния си бизнес, идва в момента, в който министър-председателят Алексис Ципрас полага последни усилия да осигури спасителен заем от международните кредитори и да предотврати финансов колапс в страната.

От десетилетия насам RBS е един от най-големите кредитори на световната корабоплавателна индустрия, а офисът ѝ в Гърция, с около 60 души персонал, играе основна роля.

„Няма да сме още дълго в Гърция. RBS бавно прекратява операциите си там“, казва източник на банката. „Корабоплавателният бизнес е за продажба. Решено е да бъде продаден, ако се появи купувач до декември“.

RBS съкращава корпоративната си и институционална банкова дейност в Близкия изток, Африка, части от Европа и Азия, след като банката, собственост основно на британското правителство, премества фокуса си към вътрешния пазар.

Подкрепеният от Великобритания конкурент на RBS Lloyds Banking Group също излезе от корабния финансов сектор и продаде портфейла си за финансиране на кораби за 500 млн. долара през април миналата година, припомня Ройтерс.

Гръцките собственици на кораби са сред най-богатите магнати в страната, а секторът е основен пазар за банките, финансиращи кораби, въпреки трудните условия. Гръцката флота, която включва гръцки и чужди кораби, е една от най-големите в света и осигурява ценен доход за страната.

Корабоплаването все още е изправено пред финансова дупка за няколко милиарда долара, тъй като много европейски банки се оттеглиха от сектора, отчасти заради капиталовите ограничения и регулаторните изисквания за повишаване на резервите в резултат на финансовата криза от 2008 г.

Макар че гръцките корабни магнати оперират основно от покрайнините на Атина и пристанището в Пиреос, повечето компании са регистрирани на места като Маршалските острови. Компаниите често са регистрирани на фондовите борси в чужбина и корабите им плават под чужди флагове. Именно заради международния характер на бизнеса си много от големите корабоплавателни компании остават до голяма степен незасегнати от кризата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още