Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Royal Dutch Shell удвои печалбата си през 2017 г.

За изминалата година тя е била в размер на 16 млрд. долара – най-голямата от 2014 г. насам

Royal Dutch Shell удвои печалбата си през 2017 г.

Снимка: Ройтерс

Печалбата на Royal Dutch Shell през изминалата 2017 г. е нараснала повече от два пъти до 16 млрд. долара – най-високата от 2014 г. насам. Ръстът се дължи основно на повишените цени на петрола и природния газ, както и на засиленото производство и по-доброто цялостно представяне, съобщава Ройтерс.

От англо-холандската компания посочиха, че през миналата година са отчели и засилен приток на парични средства благодарение на продължилата с години политика за съкращения на разходите, както и интегрирането на BG Group, която беше придобита от Shell през 2016 г.

Европейският бенчмарк Брент продължи с възстановяването на цената си и през последните месеци достигна до тригодишен връх от около 70 долара за барел. 

Още по темата

Производството на нефт и природен газ е отбелязало ръст през четвъртото тримесечие до 3,756 млн. барела петролен еквивалент на ден от 3,657 млн. предходните три месеца. На годишна база производството обаче отчита спад с 4%.

На тримесечна база печалбата на Shell, базирана на настоящата цена на суровината, без установени еднократни ефекти, е нараснала със 140% до 4,3 млрд. долара, което представлява малко над очакванията на анализатори за 4,24млрд. долара.

През последните три месеца компанията прекрати и практиката за изплащане на дивиденти, при която инвеститорите могат да избират как да ги получат – под формата на акции или пари. Това е признак за увереността на Shell, че годишно може да гарантира изплащането на дивиденти в размер на 15 млрд. долара, посочва още Ройтерс.

От компанията съобщиха също, че съотношението между дълга и капитализацията ѝ е спаднало до 24,8% от своя пик през третото тримесечие на 2016 г., когато беше 29,2% благодарение на понижение на дълговете до 74,65 млрд. долара.

Shell също така съобщава за еднократен разход в размер на 2 млрд. долара заради новата данъчна реформа в САЩ, но въпреки това очакванията са, че тя ще стимулира приходите в дългосрочен план. 

 
По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър публичен спор за Brexit