Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Розенгрен: Търговията натежава върху прогнозите за икономиката на САЩ

Според гуверньора на Фед за Бостън ще има търговско споразумение, но все пак може да мине известно време преди то да бъде сключено

Розенгрен: Търговията натежава върху прогнозите за икономиката на САЩ

Ерик Розенгрен. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Федералния резерв за Бостън Ерик Розенгрен заяви, че несигурността около американо-китайските търговски спорове допринася за риска от понижаване на неговата прогноза за икономиката на САЩ. Това е и още една причина централната банка да бъде търпелива при запазване на настоящите лихвени проценти.

„Докато прогнозата ми предполага, че търговско споразумение ще има без сериозни сътресения на глобалната търговия или глобалната икономика, то може да мине известно време преди тази несигурност да се разреши“, се казва в реч на Розенгрен, която той трябва да изнесе във вторник в Ню Йорк, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Въпреки съществуващия риск той все пак посочи, че очаква американската икономика да нарасне достатъчно през 2019 г., за да окаже допълнителен натиск в посока надолу върху безработицата, която вече достигна 49-годишно дъно на ниво от 3,6%.

И макар безработицата и инфлацията да изпращат противоречиви сигнали към Фед за политиката на лихвени проценти, Розенгрен посочва, че доволен от запазването на целевия диапазон за водещата лихва на Фед между 2,25% и 2,5%.

„Не виждам необходимост да се променя настоящата политика в краткосрочен план“, смята той.

По отношение на инфлацията Розенгрен заяви, че увеличаването на заплатите в страната би трябвало да окаже тласък в посока нагоре върху цените. „При липса на продължаващо подобрение в производителността, нарастващата тенденция при заплатите може евентуално за окаже натиск в посока нагоре върху инфлацията“, казва той.

Въпреки това според Розенгрен след години на подценяване на собствените си инфлационни цели би било мъдро от страна на ръководството на централната банка да признае, че тази част от прогнозата търпи известна „несигурност“.

В сряда Фед ще публикува протокол от последната си среща на 30 април - 1 май, като надеждите са, че това ще хвърли повече светлина върху гледните точки на ръководството на банката.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 3 седмици
https://cdn2.img.sputniknews.com/images/107516/07/1075160743.jpg

Още от Европа
Борис Джонсън затвърждава позицията си на фаворит за поста на Тереза Мей