Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Розите на пазара в ЕС са предимно от страни извън блока

За първите десет месеца на миналата година страните членки са внесли рози за 624 млн. евро от държави извън съюза

Розите на пазара в ЕС са предимно от страни извън блока

Снимка: Pixabay

Европейският съюз е нетен вносител на рози - един от символите на днешния празника на влюбените, деня на Св. Валентин, информира на сайта си европейската статистическа служба Евростат.

За първите десет месеца на миналата година страните членки са внесли рози за 624 млн. евро от държави извън евросъюза. Половината са внесени от Кения (317 млн. евро, 51%). След това по дял в европейския внос на рози се нарежда Етиопия (126 млн. евро, 20%), Еквадор (108 млн. евро, 17%), Колумбия (30 млн. евро, 5%) и Уганда (23 млн., 4%).

Европейският износ на рози за страни извън блока възлиза на 62 млн. евро за първите десет месеца на миналата година.

Начело е Холандия като е изнесла рози на стойност 43 млн. евро, което представлява 70% от износа за страни извън ЕС. След нея се нареждат Литва (7 млн. евро, 11%), Германия (над 5 млн. евро, 8%) и Латвия (под 5 млн. евро, 7%).

Розите от ЕС са изпращани главно за Русия (28 млн. евро, или 45% от общия износ на рози за страни извън ЕС ) и Швейцария (20 млн. евро, 31%). Следват Норвегия (4 млн. евро, 6%) и Беларус (3 млн. евро, 5%).
/БТА/

По статията работи: Десислава Попова
Още по темата: Европа рози

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
kalendar до: zelka007
преди 10 месеца
руската връзка? В окупирана от Щатите държава? От вече почти две десетилетия?
И в Торбалан ли вярваш?
4
 
5
 
2
ABBA до: zelka007
преди 10 месеца
"ама там руската връзка за хашиша е много силна, иначе страната може да бъде сериозен играч в земеделското производство. "

Определено "нали ми е промиван мозъка " още е в сила!
3
 
4
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
В Колумбия и Етиопия производителите на рози са обучени и финансирани по програма на американското правителство за превенция на производството на наркотици и като превенция за престъпността. Идеята е била да се даде достоен поминък на фермерите за да не се занимават с кокаин и/или престъпност, като им осигурят постоянна заетост и международен пазар на продукцията - съответно приходи, а не финансови инжекции за сметка на данъкоплатците. Четох го някъде преди доста години и на времето се впечатлих доста, нали ми е промиван мозъка за гадните войнолюбци и капиталисти/робовладелци :) . Сега май разработват нещо подобно и в Афганистан, ама там руската връзка за хашиша е много силна, иначе страната може да бъде сериозен играч в земеделското производство.

Още от Европа
Какво може да направи Китай за британската икономика след Brexit?