IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънците се интегрират по-добре на германския трудов пазар от българите

Едва 8% от румънците там са безработни, при българите този дял е почти двойно по-висок

08:34 | 12.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Имигриралите в Германия румънци си намират по-лесно работа отколкото съседните на тях българи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Имигриралите в Германия румънци си намират по-лесно работа отколкото съседните на тях българи. Снимка: Ройтерс

Имигриралите в Германия румънци си намират по-лесно работа отколкото съседните на тях българи, предаде DPA, цитирайки експерти по пазара на труда.

Те също така по-рядко прибягват до социални помощи по германската програма "Харц IV", се твърди в анализ на Германския институт за изследване на пазара на труда и заетостта (IAB) в Нюрнберг, публикуван вчера.

През март едва 8 на сто от румънците, живеещи в Германия, са били безработни, докато при българите този дял е близо два пъти по-голям. Разликата е още по-сериозна по отношение на дела на гражданите на двете източноевропейски държави, които се включват в социалната програма - през февруари това са били 11,1% от румънците и 26,8% от българите, живеещи в страната. Увеличаването на показателя, започнало през предходните месеци, е продължило.

От началото на 2014 г. отпаднаха последните ограничения за граждани на двете страни за участие в германския трудов пазар, припомня DPA.

Въпреки това българите и румънците са малка част от хората, които получават помощи по програмата "Харц IV" - общо 91 800 от 4,429 милиона. През април в Германия са живели общо 582 000 българи и румънци, повечето от които са били в Берлин, Мюнхен и Франкфурт.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още