IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния няма да „отмъщава“ на Хърватия за отлагането на приемането в Шенген

По-рано тази седмица външният министър на Румъния Теодор Бакончи заплаши, че страната му може да блокира приемането на Хърватия в ЕС

10:45 | 07.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния няма да „отмъщава“ на Хърватия за отлагането на приемането в Шенген

Румъния е обещала да не си „отмъщава“ на Хърватия за спора относно приемането на северната ни съседка в Шенген, предаде Euobserver. По-рано тази седмица външният министър на Румъния Теодор Бакончи заплаши, че страната му може да блокира приемането на Хърватия в ЕС.

В свое изказване пред правителството на 5 януари обаче президентът Траян Бъсеску предупреди, че такива действия може да се обърнат срещу Румъния. Ден по-късно по националната телевизия той заяви, че „поема политическата отговорност“ за отлагането на приемането в Шенген и призова парламента и съдебната система да ускорят напредъка по случаите на корупция.

Именно недостатъчния напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност изтъкнаха Франция и Германия през декември като причина за отлагането на приемането на България и Румъния в Шенген.

От своя страна Бакончи се е извинил в интервю за словесната си атака срещу Хърватия.

Все пак в телевизионната си изява президентът Бъсеску е подчертал, че страната му ще бъде „технически“ готова за влизане в Шенген в планирания срок през март 2011 г. Той е изразил и недоволството си от това, че на срещата на върха на ЕС през декември лидерите на Франция и Германия не са го уведомили за плановете си да блокират приемането на Румъния в Шенген, обявени само седмица по-късно.

Представител на ЕС, пожелал да остане анонимен, е признал пред Euobserver, че блокирането на приемането в Шенген е „нечестно“ в техническо отношение, тъй като няма официално призната връзка между Механизма за сътрудничество и проверка, който оценява напредъка в борбата с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния, и приемането им в Шенген.

В същото време обаче дипломатът е подчертал, че е „логично“ една страна, която има проблеми с корупцията и организираната престъпност, да е заплаха за сигурността на Шенгенското пространство. „Не става дума само за наличие на оборудване и изпълнение на всички технически стандарти, а и за качество на системата и осигуряване на гаранции, че хората в нея ще спазват всички протоколи“.

От своя страна вътрешният министър на Унгария Шандор Пинтер заяви в четвъртък, че страната му ще се опита постигне по време на председателството си на ЕС политическо споразумение за Шенген до края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още