IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния подкрепя туризма, хотелиерите и ресторантьорите с 500 млн. евро

Схемата на румънското правителство получи одобрението на Брюксел

16:00 | 15.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) одобри румънската схема за подкрепа на туристическия бизнес, включително и туристическите агенции, хотелиерите и ресторантьорите в условията на пандемия от коронавирус . Правителството ще отпусне директни грантове в размер на до 20% от загубите на засегнатите от тези икономически сектори в общ размер на почти 2,5 млрд. леи (500 млн. евро).

Схемата не противоречи на правилата за отпускане на държавна помощ в ЕС, сочи заключението на Брюксел.

Компаниите, развиващи дейност в тези сектори, трябва да докажат размера на загубите си в периода 1 януари - 21 декември 2020 година спрямо същия период на 2019 година. С получените средства ще бъдат покрити нуждите от ликвидност, за да могат да продължат да съществуват и след края на кризата.

Според предвидените правила максималния размер на отпусканата помощ ще бъде до 1,8 млн. евро на бенефициент, а схемата ще действа до 31 декември 2021 година.

Заради увеличаващите се случаи и широкото разпространение на коронавируса в последните месеци на 2020 година Румъния ограничи много бизнеси, включително и заведения за хранене, барове и кафенета.

Към момента в "зелени" и "жълти" зони, тоест с по-малко случаи на коронавирус, ресторантите, баровете, театрите и други обекти работят с до 30% от своя капацитет. В "червените" зони обаче има пълни блокади. Навсякъде в страната маските са задължителни на закрити и открити публични места.

Хотелите в момента са отворени, сочат публикации в местните медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още