IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Русал“ назначи независим директор за нов председател

Предишният председател Матиас Варних, се оттегли по-рано тази седмица след шест години начело на най-големият алуминиев производител извън Китай

12:25 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската алуминиева компания „Русал“ съобщи, че е назначила независимия директор Жан-Пиер Томас за нов председател на борда на директорите като част от споразумението за преструктуриране със САЩ, в замяна на което ще бъдат вдигнати американските санкции срещу дейността ѝ, съобщава Ройтерс.

Предишният председател Матиас Варних, се оттегли по-рано тази седмица след шест години начело на най-големият алуминиев производител извън Китай. Неговата оставка беше част от споразумението с Вашингтон.

Назначението на Томас влиза в сила от началото на новата година, се посочва в съобщение на компанията до хонконкската фондова борса.

Томас, който е на 61 години, е независим неизпълнителен директор на „Русал“ от юни насам. преди това в продължение на 15 години е партньор в инвестиционната банка  Lazard, откъдето си тръгва през 2013 г. той също така е независим неизпълнителен директор и в борда на френската металургична компания Recylex от 2009 г.

Миналата седмица американското министерство на финансите обяви, че ще премахне санкциите си срещу „Русал“ и неговата компания собственик En+ и енергийната фирма EuroSibEnergo, ако те преструктурират и намалят контролиращия дял на бизнесмена Олег Дерипаска, който е в списъка със санкционирани руснаци на САЩ.

Листнатите на хонконгската фондова борса акции на „Русал“ поскъпнаха с над 1,6% в петък.

В същото време по-рано днес стана ясно, че ръстът на руския промишлен сектор се забавя през декември, въпреки че производството и новият бизнес се представят добре.

Основният индекс на мениджърите по поръчките PMI се понижава до 51,7 пункта от 52,6 пункта през ноември. Въпреки спада това е третото най-добро представяне на измерителя за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още