IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия действа бързо, за да превърне новата визия на Путин в реалност

Ръководителят на руската Федерална данъчна служба Михаил Мишустин получи зелена светлина от Думата за премиерското място

15:14 | 16.01.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;EPA/YURI KOCHETKOV</p>

Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Новият министър-председател на Русия Михаил Мишустин обеща да работи в подкрепа на бизнеса и да предприеме основен ремонт на кабинета, след изненадващите рокади в управлението на страната, които може да позволят на президента да удължи още вече 20-годишното си управление.

Досегашният ръководител на руската Федерална данъчна служба бе избран за поста от Държавната дума в четвъртък с 383 от общо 450 гласа.

След принудителното оттегляне на неговия дългогодишен премиер и приближен Дмитрий Медведев руските власти побързаха да започнат прехода към превръщането в реалност на новата визия на Путин, съобщава Bloomberg.

„За да се гарантира продължителен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП), първо трябва да стимулираме инвестициите, това е много важно“, заяви Мишустин в изказване пред Държавната дума – долната камара на парламента, преди вота. Правителството трябва да „възстанови изгубеното доверие между властите и бизнеса и да проведе сериозни разговори за намаляването на разходите и облекчаване на напрежението“, допълни той.

Предлаганите от Владимир Путин промени включват отпускането на повече власт на парламента и Държавния съвет, а правомощията на президента ще бъдат до известна степен ограничени. Промените може да позволят на руския лидер, който по конституция няма право да се кандидатира отново за поста след края на мандата му през 2024 г., да запази властта си под по-различна форма.

Мишустин, който в момента е на 53 години, заяви пред законодателите преди гласуването си, че ще превърне в свой основен приоритет прилагането на Националната програма за инфраструктура на Путин, която до голяма степен забуксува миналата година. Бъдещият премиер също така обеща да се придържа към сегашната строга парична политика на страната, която помогна за ограничаването на инфлацията.

След като бе избран, се очаква Мишустин да започне с назначенията в кабинета, който официално трябва да бъде назначен от Путин. Процедурата може да започне още тази седмица.

Инвеститорите следят отблизо каква ще е съдбата на финансовия министър и първи вицепремиер Антон Силуанов, който си спечели репутацията на защитник на строгите бюджетни политики, които превърнаха Русия в предпочитана страна за чуждестранните купувачи на дълг. Доходността по руските облигации се възстанови в четвъртък, след като скочи до най-високата си стойност от два месеца след новината за промените в кабинета от сряда.

Според Мишустин ще има промени в състава на кабинета и назначенията ще бъдат обявени скоро, заяви депутатът от управляващата партия „Единна Русия“ Александър Кинщайн. Според представител на комунистите Мишустин е обещал големи промени, без да дава повече подробности, съобщава РИА Новости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Нещо по същество или само поредния бълвоч ще снесеш? Публиката на опашката за наливно олио да не те изпъди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха... виждам заглавие и вече без грам колебание знам точно кой и какво е изонодел... Клуб Врътни си че кия щот за друго не ставаш ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 16
zelka007
преди 4 години
радва единодушето на държавната дума ... човекът има респектираща кариера по принцип в различни государствени служби ... , освен това често е засичан на хокейни мачове във вип ложите с висши по чин служители на ФСБ . наше момче , така да се каже :))) ... а бившият премиер , брат му е шефче в газпром , пък той самият вече е назначен за личен съветник на президента по незнам какво си ... екстра си е вовата ...дотук не се вижда нещо да е променено ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 16
Вся власть Советам!
преди 4 години
"депутатът от управляващата партия Единна Русия Александър Кинщайн"Чистокръвен руснак, пряк потомък на Мойсей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Когато резултата от тези действия е, че заплатите от 1200 евро се "качат" на 495, нормалните хора се замислят "а защо ручахме жабетата?". А предубедените.....те не ме интересуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 17
khao
преди 4 години
викаш от раз, нема Тън-мън, нема други китайци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 2
mick
преди 4 години
Решават да действат - действат. При нас - комисии, отлагания.. мрънка.. мислене.. пак комисии, пак отлагания и т.н. накрая - водата свърша и хоп всички се разбързват уж.. и пак отлагане .. докато и един човек не остане в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 19
khao
преди 4 години
през курин ни е за путин.... да ми мислят балалайките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 17
khao
преди 4 години
на техния и хиляда са малко :) че даже са заслужени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 4
многодобре
преди 4 години
...кво ве, не иска да ходи в пенсия този човек / Путин /, та да глътнете малко въздух вие, пък и целият катун сорососподвижници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още