IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е готова да се намеси при дефицит на петролните пазари

По-скъпият петрол ще донесе допълнителни 2,5 трилиона рубли в руския бюджет, изчисли Александър Новак

23:09 | 13.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Новак. <em>Снимка: Министерство на енергетиката на Русия</em></p>

Александър Новак. Снимка: Министерство на енергетиката на Русия

Русия и други водещи производители на петрол могат да увеличат добива при бъдещи проблеми с доставките на суровината на пазарите, коментира руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от Ройтерс.

По неговите изчисления по-скъпият петрол през последните месеци ще донесат допълнителни 2,5 трилиона рубли (40,1 млрд. долара) в руския бюджет.

Ройтерс припомня, че цените на петрола достигат своя максимум от 2014 година насам на фона на очакван спад на доставките заради санкциите срещу Иран и проблемите в Либия, Канада и Северно море, както и заради намаления добив на петрол във Венецуела.

ОПЕК и Русия вече реагираха и облекчиха малко споразумението за намаляване на добива, което сключиха през 2017 година. От юни добивът в страните от организацията и Русия трябва да бъде с 1 млн. барела дневно по-висок. От тези количества на Русия се падат 200 хил. барела.

Новак коментира пред журналисти, че страната може да превиши тези 200 хил. барела.

"Ако се нуждаем от повече от 1 млн. барела не изключвам възможността бързо да го обсъдим и да вземем решение", каза още руският министър и допълни, че ОПЕК+ може да обсъди ситуацията на телеконференция.

Международната агенция по енергетика (IEA) коментира в своя месечен доклад, че подкрепя сигналите за повишаването на добива на водещите страни в този сектор. Агенцията обаче има притеснения, че проблемите пред доставките ще доведат до ръст на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Бидейки на мясторо на Русия, не бих увелучавал добива: За кого, все пак, бачкат тези добивни компании? За евтин петрол за Америка, която им налга санкции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още