IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е готова на преговори, ако Украйна плати "безусловните" сметки за газ

От 1 януари до 1 април в сила беше цена, срещу която Киев не възразява, обясни енергийният министър на Русия

15:44 | 19.05.14 г. 4
Русия е готова на преговори, ако Украйна плати "безусловните" сметки за газ

Русия е готова да преговаря по отношение на дълговете за природен газ на Украйна, ако Киев заплати своите „безусловни“ задължения, коментира в интервю за германското издание Die Welt руският министър на енергетиката Александър Новак. Русия е готова да обсъди и нови отстъпки, но ако Украйна плати задълженията си, натрупани до 1 април.

Днес енергийният министър на Русия се срещна с комисаря по въпросите на енергетиката на Европейския съюз (ЕС) Гюнтер Йотингер в Берлин, допълва ИТАР ТАСС.

„Украйна казва, че е готова да плати 268,50 долара за хиляда куб. метра. Тази цена действаше от януари до март. Така че, ако обичате, платете в пълен размер за тези месеци. Покажете някаква готовност и тогава ние ще бъдем готови да обсъждаме следващите предложения за заплащане“, коментира след срещата Новак.

Припомняме, че от 1 април „Газпром“ повиши цената на газа за Украйна с 80% до 485 долара за хиляда куб. метра. Представители на газовия гигант изчислиха, че в момента Киев им дължи общо 3,5 млрд. долара за доставките. До 1 април 2014 година обаче задълженията са в размер на малко над 2,2 млрд. долара.

Новак коментира, че задълженията на Украйна до 1 април не са оспорвани нито от украинското правителство, нито от Европейската комисия. По-рано днес енергийният комисар Гюнтер Йотингер коментира пред ARD, че ЕК не приема цената за Украйна, защото тя не е определена по пазарен принцип.

Русия намеква за отстъпки, но пък само срещу плащане на 2,2 млрд. долара от страна на Киев. От своя страна, Гюнтер Йотингер коментира, че на срещата на 26 май ще бъде обсъдена цената на природния газ за Украйна.

„Ще дискутираме и възможните източници, от които „Нафтогаз“ могат да вземат пари, за да покрият дълга си“, допълни още той след срещата си с Новак. Източник на средствата може да бъде ЕС или Международния валутен фонд (МВФ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
hex
преди 9 години
Нещо ти е запецнало соплото в източна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
stoyan.vartovski
преди 9 години
Наглата и неконструктивна позиция на Украйна няма да остане бз последствия. Вярно е че Русия е завишила предлаганата цена на газа след 1 Април 2014 (*** 485 долара за 100 куб.м.) с цел да предизвика реакция от страна и н Украйна (като нередовен платец) и на ЕС (като покровител на УКрайна). Но от Киев да не си мислят за цена на газа под пазарната за ЕС от 435 долара за 1000 куб.м. Е, това устройва Русия, а на Киев едвали му се оправят проблемите ... ще си плащат както всички нас. Време е да свикват с европейските стандарти на бизнес етика и бизнес отношениея ... нали искат да стават "европейци". До сега при тях 20 години беше само корупция и грабежи в астрономически размери ... но сега ако искат да влязат в ЕС трябва да покажат воля и дисциплина (в което аз откровено се съмнявам че могат да направят). Това между впрочем ще е и един от сигналите за ЕС дали въобще трябва да продължават с асоциирането на Украйна в ЕС. Друг също важен въпрос е с неонацистките организации във власта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
meto76
преди 9 години
Въпросът е не дали Русия е готова за преговори, а дали Украйна има желание за преговори, защото от половин година предпочита да държи руснаците за топките като черпят газ без да плащат, а простите московци нали са зависими от транзита през Украйна и са с вързани ръце и крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
Значи Киев не го устройва договорът, сключен 2009 г. от тогавашната премиерка Юлия Тимошщенко - сега видна демократкаЗащо така бе, Миме......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още