IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия формално се присъедини към Парижкото споразумение за климата

Въпреки това Москва трябва да засили политиката си по отношение на ограничаването на парниковите емисии, сочат анализатори

14:13 | 24.09.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс Архив

Четвъртият по големина замърсител с парникови газове в света Русия формално се присъедини към Парижкото споразумение за климатичните промени, слагайки край на продължилите месеци вътрешни вълнения по този въпрос, пише Climate Home News, цитиран от Euractiv. 

“Руската федерация прие Парижкото споразумение и се превърна в пълноправен участник в този международен инструмент“, заяви говорител на руския президент Владимир Путин по време на срещата на ООН по въпросите за климата в Ню Йорк.

По неговите думи „Русия вече играе водеща роля в редуцирането на емисиите на парниковите газове“ въз основа на показателите от 1990 г.

„Нашите общи емисии през този период се понижават почти наполовина. Това се равнява на 41 млрд. тона еквивалент на въглероден диоксид, който, в глобален план, е в състояние да задържи затоплянето за цяла година“, подчерта още говорителят.

Според него Русия извършва още един „колосален“ успех по отношение на борбата за ограничаване на въглеродните емисии и отдалечаването от силно замърсяващата индустрия.

Въпреки че Путин възнамеряваше да внесе решението за присъединяване към Парижкото споразумение в парламента, месеци наред то биваше отлагано заради ожесточената опозиция от страна на индустриалните лобисти и някои депутати, за да се стигне до заобикаляне на камарата и одобрение чрез правителствено споразумение. Руският премиер Дмитрий Медведев подписа правителствения указ.

Според Climate Action Tracker обаче мерките, които Русия предприема по отношение на климата, са „крайно недостатъчни“.

Години на лобиране от страна на Европа

Решението слага край на години на лобиране от страна на европейските правителства, в това число на Германия, Франция и скандинавските страни.

Подтискана години наред, климатичната политика беше възродена в Русия през последните месеци. Москва в момента преразглежда законите, за да регулира нивата на емисиите на парникови газове, координирайки тези си действия с два национални плана за разработване на нисковъглеродни технологии и адаптация.

След приемането на Парижкото споразумение Русия остават още 11 страни, които формално трябва да ратифицират договора – Ангола, Еритрея, Иран, Ирак, Киргизстан, Ливан, Либия, Оман, Южен Судан, Суринам и Йемен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Кво искаш да кажеш, че Вова, и зелен и еколог ще стане ако трябва само за да успее да продаде малко газчица на европейците? Ако трябва и джамии ще строи с Ердо, за да продава газчица на турците? Пръв приятел с мюсулманите от ОПЕК за да ограничат износа на петрол, за да продава той? Сибир на Китай ше даде, за да пласира и малко газчица там. Аз таман се зарадвах , че е Вова е нещо повече от алчно ченге.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Вова е играч... защото ограничаването на парниковите емисии просто няма как да мине без... руския природен газ, който да доизтласка европейските въглища... а и китайските !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 4 години
малиии сега Императрицата сигурно е получила личностно раздвоение ... путин+грета=ВНЛ хахахахаха :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Браво на Русия. Дано Путин разбере, че с голямата сила, идва и голямата отговорност-за едно по мирно и чисто бъдеще за нашите деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още