IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Турция продължават "доматената война"

Разбрахме се за всичко освен за доматите, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган след посещение в Сочи

10:13 | 04.05.17 г. 5
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За отпадане на търговските бариери и пречките пред отношенията се разбраха руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Сочи.

В съвместната пресконференция  след разговорите Путин беше категоричен, че Турция е важен икономически партньор на Русия.

„Особено внимание отделихме на отношенията в икономическата сфера, премахването на ограниченията и бариерите, които пречат на разширяването на търговския обмен и инвестициите“, коментира той, цитиран от пресцентъра на Кремъл.

По време на краткия брифинг след изявленията обаче стана ясно, че „доматената война“ между двете страни не е приключила. Владимир Путин обясни в отговор на въпрос, че забраната за внос на домати от Турция ще продължи „още известно време“.

Разбрахме се за всичко освен за доматите, посочи от своя страна Реджеп Тайип Ердоган. Той отбеляза, че турските домати са и по-евтини, и по-вкусни от руските. Заинтересовани сме да получим по-евтин продукт, обясни Путин, но допълни, че за Русия е важно и развитието на селскостопанския сектор.

В периоди, когато местните производители не могат да покрият търсенето, ще има и внос, включително и на домати, уточни руският президент.

Москва ограничи вноса на някои селскостопански продукти от Турция в периода, когато отношенията между двете страни охладняха, след като турските военновъздушни сили свалиха руски военен самолет. Инцидентът стана в края на 2015 г. През лятото на 2016 г. Ердоган официално се извини на руската страна, с което бяха възобновени редица проекти - „Турски поток“, АЕЦ „Аккую“, както и търговските отношения между двете страни.

Русия обаче не вдигна ембаргото за внос на домати заради започналата правителствена програма за насърчаване на местното производство. В отговор Анкара въведе мита за внос на селскостопански стоки, сред които и за зърнени продукти. Изчисления на анализатори показаха, че Русия губи 1,5 млрд. долара от взаимните ограничения

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
"... доматената война"... Хихи... Май рашките се усетиха, че през доматите си купува от Турция и Полша през доматите собствения си газ, ама вече по евро и нагоре за кило... Щот 80% от цената на доматите е стойността на газа за отопление на оранжериите. И баба Меца бавно, но все пак стопли, че може и сама да си грее парници и доматито да й излиза по-тънко, а некои по-хитри и предприемчиви рашки да правят гушка, вместо ефендито в Измир... А покрай доматито може и друг зарзаватец да тръгне... Само дет на Ваня повече му се ловка гаечния ключ от мотиката и традинарството ич не го влече, ама гладни гастарбайтери от бившото сесесере, дет знаят как да копат зарзават - оксан докуз... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
Съветски съюз
преди 6 години
хахахахахахах ТОЯ ШУТИН Е МНОГО ГЛУПАВ ИМПЕРАТОР И ПОВЕЧЕ НИКОГА ПО СВЕТА НЯМА ДА ИМА КОМУНИЗЪМА И СОЦИАЛИЗЪМ, КАКВИТО СА ИДЕАЛИТЕ НА НЕГОВИТЕ УЧИТЕЛИ ЛЕНИН И СТАЛИН!!!ЛЕЛЕЛЕЛ ЗАЩО ЧЕРВЕНИЯ ФАШИЗЪМ И НЕГРАМОТНОСТ СА ТАКА РАЗПРОСТРАНЕНИ !!!!??? ПО ЦЕЛИЯТ ШИРОК СВЯТ, И ТО В СЪЗНАНИЕТО НА ХОРА НЕОБРАЗОВАНИ И БЕДНИ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още