IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Турция се разбраха за отпадането на търговските ограничения

Документът беше подписан в рамките на срещата на Организацията на черноморското икономическо сътрудничество

15:09 | 22.05.17 г.
<p>
	Срещата на ОЧИС&nbsp;в Истанбул.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Срещата на ОЧИС в Истанбул. Снимка: Ройтерс

Русия и Турция подписаха споразумение за премахване на двустранните ограничения пред търговията, съобщиха от пресцентъра на руското правителство. Документът беше подписан в рамките на срещата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), която се провежда в Истанбул.

Подписи под споразумението положиха руският вицепремиер Аркадий Дворкович и неговият турски колега Мехмет Шимшек.

В своето приветствие към участниците на срещата руският премиер Дмитрий Медведев посочи, че основната тема на разговорите днес трябва да бъде бъдещето на Организацията, създадена преди 25 години.

Той отбеляза намаляването на търговския обмен между страните, членуващи в ОЧИС и препоръча укрепване на връзките между страните в региона и увеличаване на притока на инвестиции.

Медведев препоръча и изграждане на връзки с международни и регионални организации, банки, фондове и т.н. Така Организацията може да бъде нещо повече от регионално сътрудничество, посочи още руският премиер.

За него за развитие на ОЧИС е необходимо да бъдат реализирани проекти в различни области - транспорт, информационните технологии, както и корабоплаването в Черно море - създаване на нови маршрути и т.н. Това би изисквало изграждането на пътна инфраструктура по крайбрежието.

България също е част от ОЧИС и в Истанбул днес е представена от вицепрезидента Илияна Йотова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още