IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не вижда конкуренция между TAP и "Посейдон"

Обемът на Трансадриатическия газопровод е малък за нуждите на Европа, смята руският енергиен министър Александър Новак

18:00 | 27.05.16 г.
Русия не вижда конкуренция между TAP и "Посейдон"

Изграждането на Трансадриатическия газопровод (TAP) няма да попречи на реализацията на „Посейдон“, стана ясно от думите на руския енергиен министър Александър Новак пред журналисти по време на посещението му в Атина.

Според него обемът на TAP е незначителен за нуждите на Европа, допълва руската информационна агенция ТАСС. По тази причина и проектът няма да е конкурент на руските планове за нов газопровод по дъното на Черно море през Гърция и до Италия.

Капацитетът на TAP първоначално е 10 млрд. куб. метра природен газ годишно. Има обаче опция този обем да бъде удвоен. Газопроводът е ключов елемент от подкрепяния от ЕС Южен газов коридор, по който ще тече газ от Каспийския регион към Европа.

На 17 май беше даден официалният старт на работата по TAP на гръцка територия. Очакванията пък са, че по време на днешната си визита в Гърция руският президент Владимир Путин ще опита да активира и работата по „Посейдон“.

По-рано днес Новак вече коментира, че Москва разглежда България или Турция да бъдат част от проекта за газопровода между Гърция и Италия – тръбите по дъното на Черно море ще излязат именно или на българския, или на турския бряг. Румъния не е вариант, уточни още руският енергиен министър.

Александър Новак е част от руската делегация, начело с руския президент Владимир Путин, която в следващите два дни е на посещение в Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още