Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Русия: Нямаме нищо общо с енергийната криза в Европа

Думите на вицепремиера са в отговор на обвинения от МАЕ, че страната носи отговорност за случващото се на енергийния пазар на Стария континент

Русия: Нямаме нищо общо с енергийната криза в Европа

Снимка: Bloomberg LP

Русия няма нищо общо с енергийната криза в Европа, заяви руският вицепремиер Александър Новак. Той отхвърли обвиненията на Международната агенция по енергетика от по-рано тази седмица, че страната му ограничава снабдяването на пазара и допринася за ръста на природния газ.

„Нито Русия, нито нашият основен износител „Газпром“ имат нещо общо с това“, каза Новак в телевизионно интервю в събота, цитиран от Bloomberg. По думите му Москва е доставила „значително повече“ на клиентите си, като Германия и Турция, които са изразходвали договорените си ограничения.

Още по темата

Новак обвини „късогледата политика на Европейския съюз и Европейската комисия, които в продължение на много години умишлено се отдалечаваха от дългосрочните контракти, насочвайки сектора към намаляване на зависимостта от Русия“, каза още той.

Новак посочи, че Русия е готова да увеличи доставките, но за тази цел трябва да има дългосрочни договори, за да се оправдае инвестицията в производство.

По-рано тази седмица изпълнителният директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол коментира пред журналисти, че за него Русия има вина за енергийната криза, която оказва негативен ефект върху европейските икономики. Според него Русия е можела до достави много повече газ за Европа, но се е държала настрана, въпреки рекордните цени на спот пазарите.

Според данните на МАЕ в последното тримесечие на 2021 година „Газпром“ е доставила с 25% по-малко газ спрямо 2020 година и с 22% по-малко спрямо предпандемичните нива. Русия е ограничила доставките, но в същото време потоците газ от Норвегия, Алжир и Азербайджан към Европа се увеличават, сочат още данните.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
3
 
3
 
14
преди 1 седмица
А на тоя глyповат (или лъжлив) талибан от МАЕ ще му дам *** съвет: да погледне отчетът на Газпром - там пише дали компанията е изнесла по-малко газ на годишна база. Руснаците са прави - не са длъжни да строят инфраструктура само защото на ЕС било ВЪЗМОЖНО да им потрябва повече газ някой път. Да подпишат дългосрочни договори и ще получават газ, при това на 300-400 кинта за метър. Ако искат - да не подписват - и ще купуват втечнен по 1500-2000 кинта на метър. Споко, газ ще има - и Новатэк и самият Газпром строят ебасиогромните заводи за втечняване. Американците ще осигурят танкерчета - Европа ще плаща, нали е богата !!!
3
 
2
 
13
преди 1 седмица
Много се забавлявам с шизофреническите бълнувания на слабoyмните тролове - ватенката, Царевичното дете и Червеният кpeтeн (той поне е честен в избора си на ник). Явно си мислят, че природния газ блика по цял свят и всеки може да си гребе с кофата колкото иска и откъдето иска - а това, че ЕС пазарува от Русия най-много е просто някакъв техен каприз или милост към клетите руснаци. НЕ, драги ми смехурковци !!! Природният газ е дори недостатъчен още от сега, а търсенето му расте и ще расте - както с увеличеното търсене на енергия, така и с отказът от въглища. Норвежките находища са вече пред изчерпване, алжирските не на особено големи, а за азерското - Шах Дениз - съм говорил, доказаните му резерви са колкото е добива на Газпром за седем месеца !!! САЩ - още преди 3 години като им гледах ТОГАВАШНИЯ добив и ТОГАВАШНОТО потребление, имаха газ за около 12 години. Часовникът тиктака и за тях... неслучайно индустриалците в САЩ искат силно намаляване на износа !!! Царевичак, украйна не е на Русия, че да я предлага. Пари има, само дето азиатците винаги дават повече. Колко ще струва на европейската икономика да ги надцака? Ватенка, пак си се объркАл нещо, дpипльо. Също и кpeтeнчeто. Русия храни ЕС, а не обратното !!! Русия вече има силно положителен търговски баланс с ЕС дори в сферата на храните. И друго - и преди съм ви казвал, че ако Газпром ТОТАЛНО спре износа на газ към ЕС, руският бюджет ще загуби 3-4 милиарда на година максимум... при над 800 милиарда валутни и златни резерви на Русия !!! А за ЕС да казвам ли какви ще са последиците?
2
 
5
 
12
Pyramid до: korn
преди 1 седмица
Кочански, какво са и какво не са разбрали рашките, зАрежи. ТИ газ не продаваш и техните грижи, не са твоя грижа. За парите - съгласен съм, има. И сега, борбата е, при кого, да идат те. Руснаците Е възможно да бъдат временно избутани от дадения пазар. Наистина. Обаче.ОБАЧЕ, не завинаги. И се очертава че, когато се завърнат - а те, ще се завърнат, при естественото изчерпване на многократно по-скромните залежи на изместилите ги, няма да има ресурс, който, да им забрани да извиват ръце до удушаване. Ето, не доставят по несъществуващи договори и става парадокс: Хем де юре, невинни, хем имат небивали приходи поради пощурелите цени, хем имат още много накъде да стягат енергийната и суровинна примка. Затова, нервността на подценилите ги, е повече от обяснима и......УМЕСТНА.Хубава вечер пожелавам на всички тарикати.
2
 
6
 
11
преди 1 седмица
Който твърди нещо за "вина", трябва да може да го докаже. Неизпълнение на договори може да има само при наличие на тези договори. Норвежките и алжирски залежи, взети заедно, са около 20 пъти под тези на конвенционалния газ на Русия като, отделно са шистовите, с над 20% повече от тези на САЩ. Съответно, нужда от война няма а, Русия, се постара да запази паметта в своето население.Фобите грешат и НЕ грешат едновременно за едно: Страха, който ги тресе.
4
 
5
 
10
дядя Вова до: redcretin
преди 1 седмица
След няколко седмици ще видиш за какво е време. Още малко..

Още от Европа
Европейските акции приключиха четвърта поредна седмица на червено