Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Русия обвинява САЩ в намеса за „Северен поток“ 2

Едностранните санкции пречат на равноправното и взаимноизгодно партньорство на Русия с чуждестранни партньори, твърди руският външен министър Лавров

Русия обвинява САЩ в намеса за „Северен поток“ 2

Снимка: Ройтерс

Русия обвинява САЩ в намеса в управлявания заедно с Германия проект за газопровод Nord Stream 2.

Това е „наистина просто дръзко", заяви в петък външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от DPA. Пример за намесата били редовните изказвания на американския посланик в Берлин Ричард Гренел. „Той безпроблемно настоява германското правителство да промени позицията си и да действа срещу собствените си интереси“, каза Лавров, като който допълни, че подобна ситуация предизвиква сериозно безпокойство.

Руският дипломат припомни как ЕК първоначално е получила юридическо заключение, че „Северен поток 2“ по никакъв начин не нарушава газовата директива, а след това е направила всичко, за да внесе поправки в нея.  Той посочи още, че във Вашингтон е наложено политическо табу на реализацията на бизнес инициативи между Русия и САЩ.

„Едностранните санкции пречат на равноправното и взаимноизгодно партньорство на Русия с чуждестранни партньори“, подчерта руският дипломат №1.

Дългият над 1200 км. газопроводът трябва да транспортира газ от Виборг, Русия, до Грайфсвалд в Балтийско море и срещна сериозна критика от страна на САЩ. Американското правителство твърди, че това ще увеличи зависимостта на Централна Европа от руската енергетика.

Проектът за 11 милиарда евро се финансира от руската държавна енергийна група Газпром, като около половината от финансирането идва от Uniper, дъщерното дружество на BASF Wintershall, Shell, австрийската OMV и френската компания Engie.

 

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Европа Сергей Лавров

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
3
 
5
 
16
Sokratus до: Императорът
преди 1 месец
Само добрите инвеститори могат да сравняват Гъзпром с Apple!
Хахаха
5
 
16
 
15
Mavi Goz до: Императорът
преди 1 месец
"Апропо - като казваш за какво е сайта, ти какъв точно инвеститор си?"

Хахаха.... Инвестира денонощно с още един тука в зелев сок... :lol:
10
 
12
 
14
Императорът до: Стоян Петров
преди 1 месец
И да: туканка е сайт за инвеститори, не за политически клакьори и кибици. Печалбата на Ябълчицата може да е 70 МБ, но капитализацията и е 961 МБ, още повече евентуално затваряне на компанията няма да промени нищо, защото другите производители моментално ще запълнят нишата и то с по-евтини и често пъти дори може би по-добри продукти. от друга страна Газпром има печалба 14 МБ (5 пъти по-малка), но капитализация 56 МБ (17 пъти по-малка), а компанията като стратегическа мощ превъзхожда неизмеримо Ябълчичката, както казах спирането на нейната дейност ще доведе Европа (и не само) до енергиен колапс и (ако е зимата) дори до хуманитарна катастрофа.

Апропо - като казваш за какво е сайта, ти какъв точно инвеститор си?
11
 
12
 
13
Императорът до: Стоян Петров
преди 1 месец
Палячо, дай ИЗТОЧНИЦИ !!!! Коя преса, бе - сайта "Фактор" ли, дето твърдят даже, че Гагарин не е летял в космоса? Нали чета ОТЧЕТИТЕ на компанията? Откъде Газпром взема пари за дивидент, че даже го и УВЕЛИЧАВА и то сосно?
Всъщност печалбата на акция е 39.42 рубли и всеки който отвори отчета, може да види това. Компаниите по принцип емитират нов дълг при матуритет на стар и лесно мога да ти обясня защо, но просто не ми се занимава с тебе. Да говориш колко ЩЕ струват потоците е малко късно, защото те са в голямата си част готови. При чиста годишна печалба 14 милиарда, обща цена на трите газопровода от 30 милиарда (например) е дребен разход, защото трите газопровода, при нормално натоварване, ще увеличат продажбите на Газпром с 68% - смятал съм го. - т.е. отиваме на годишна печалба към 23 МБ, при всички положения над 20 МБ. Ти може да твърдиш, че Силата струва и 50 МБ, само дето фактите са други. Сам признаваш дори с брутално пристрастните си и нереалистически изчисления, че Газпром може да изплати новите "потоци" за 2 години.

За цъкащите плюсчета и минусчета на мен и на стоянчо - има си финансови отчети с написани всички данни - продажби, печалба, задължения и т.н.
15
 
12
 
12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Влез в саита на компанията и ще видиш че капитализацията и за тази година е 3.85 трилиона рубли което е 60 милиарда долара. Апъл за миналата година има чиста печалба от близо 70 милиарда. Тук е сайт за инвеститори, стига сте рекламирали продавачите на пръд.ня.

Още от Европа
Проучване: Партията на труда печели европейските избори в Холандия