IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново отложи завръщането си на облигационния пазар

Това прави септември първият месец от 2014 г., в който Москва няма да продава облигации в рубли

21:04 | 25.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продължаващото увеличаване на цената на петрола, както и най-ниските разходи по заеми от над месец не можаха да накарат Русия да се завърне на пазара на облигации.

Финансовото министерство в Москва съобщи, че няма да продава облигации в рубли, известни като ОФЗ (Облигации федерального займа – бел. ред.) за четвърта поредна седмица в опит да стабилизира пазара, след като заплахата за нови американски санкции притесни инвеститорите.

Това прави септември първият месец от валутната криза в страната от 2014 г., в който Москва няма да продава облигации в рубли, съобщава Bloomberg.

Руските законодатели не искат да рискуват на фона на американските заплахи за ограничения, които в най-строгата си форма биха могли да забранят покупката на нов държавен дълг и да изключат държавните руски банки от световната финансова система.

И макар заплахите на Вашингтон да стихнаха през последните седмици, то опасността не е преминала и окончателното решение може да бъде взето около провеждането на междинните избори за Конгрес в САЩ.

Чужденци се отказаха от притежанието на ОФЗ на стойност около 500 млрд. рубли от последния кръг американски санкции, наложени през април, с което делът на притежание на държатели извън страната достигна до най-ниското си ново от близо две години насам, съобщи във вторник Руската централна банка.

Въпреки това първият заместник-гуверньор на финансовата институция Ксения Юдаева заяви пред репортери, че купувачите се завръщат на пазара, носейки със себе си „относително спокойствие“. По думите й с достигналите четиригодишен ръст цени на петрола, тласкащи нагоре печалбата от износ, финансовото министерство може да си позволи да не предприема продажба на дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
Лошо няма! Без дълг се живее по леко.. Реално трябва да благодарят на Тръмп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още