IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прави първи стъпки за екологично законодателство

Страната рискува да губи по 8 млрд. долара годишно, ако не стикова индустрията с европейските екологични цели

17:29 | 20.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия е четвъртият по големина замърсител в световен мащаб, но често е критикувана за липсата на екологично законодателство. Сега това положение е напът да се промени - долната камара на руската Дума одобри на първо четене първия екозакон в страната, разказва Bloomberg.

Текстовете регламентират възможността за търговия с емисии, които са спестени от екологични мерки или уловени и съхранени, както и задължението големите замърсители (с над 150 хил. тона въглероден диоксид годишно) да дават информация за емисиите на регулаторните органи.

През 2025 година границата, от която се изисква подаването на годишните отчети за емисиите, ще бъде намалена на 50 хил. тона, пише още агенцията.

На базата на данните от компаниите Москва ще изготви целите си за намаляване на въглеродните емисии.

С приемането на закона Русия ще изпълни задълженията си по Парижкото споразумение, коментира премиерът на страната Михаил Мишустин при представянето на законопроекта през февруари. Очакванията са, че законът ще влезе в сила до 2022 година.

Русия влезе в Парижкото споразумение преди две години и досега не е направила много за намаляване на емисиите до 2050 година. Президентът Владимир Путин нареди през 2030 година Русия да намали въглеродните емисии със 70% спрямо нивата от 1990 година.

Тази цел не е особено амбициозна на фона на свиването на икономическата активност в страната през последните десетилетия, коментират обаче анализатори.

Сега обаче ЕС планира да въведе "зелен данък" за вносните стоки, който може да окаже въздействие върху износителите на суровини за Европа. Според оценки на индустрията руските компании могат да губят по 8 млрд. долара годишно заради европейския екологичен налог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още