IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекрати официално участието си в ракетния договор със САЩ

Указът влиза в сила още днес

17:26 | 04.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се преустановява изпълнението от Русия на задълженията ѝ по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

„Изхождайки от необходимостта да се приемат неотложни мерки във връзка с нарушението от страна на САЩ на задълженията им по Договора между СССР и САЩ за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 8 декември 1987 г., постановявам да се преустанови изпълнението на Договора, докато САЩ не отстранят допуснатите от тях нарушения по него или до прекратяването на действието му", се казва в текста на указа.

На руското министерство на външните работи е възложено да уведоми американската страна за преустановяването на изпълнението на договора. Указът влиза в сила в деня на подписването му.

Владимир Путин официално обяви, че Русия се оттегля от Договора за ракетите със среден и малък обсег на 2 февруари. Преди това същото направи и американският президент Доналд Тръмп. Изявленията им бяха предшествани от взаимни обвинения в нарушаване на договора и безрезултатни руско-американски преговори.

Преди месец НАТО обяви пълната си подкрепа за решението на САЩ и отново подчерта, че Русия е в нарушение. „САЩ вземат това решение в отговор на значителните рискове за евроатлантическата сигурност, предизвикани от тайните руски тестове на ракетните системи 9М729“, обяви алиансът в свое становище.

БТА 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още