IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия проучва алтернативен маршрут за изграждането на "Северен поток-2"

Очаква се датското правителство да наложи вето върху преминаването на газопровода през териториалните води на страната като съображение за сигурност

15:20 | 10.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Воденият от „Газпром“ консорциум за изграждането на газопровода „Северен поток" 2, съобщи в петък, че ще търси алтернативен път през Балтийско море, с което ще се избегне навлизане в суверенните териториални води на Дания, предава Ройтерс.

Датският парламент може да приеме законодателство, което да му позволи да наложи вето върху преминаването на газопровода през териториалните води на страната, позовавайки се на съображения за сигурност.

Правителството на Дания се изправя пред силното лобиране от страна на Русия, други страни членки на Европейския съюз и САЩ, свързано с проекта на стойност 9,5 млрд. евро, одобрен от руския президент Владимир Путин и финансиран от пет западни компании. 

Дания не иска да действа самостоятелно и засега отлага решението си за приемане на новото законодателство.

Нейното търсене на обединена европейска позиция относно изграждането на руския газопровод е блокирано от различните мнения на страните членки на ЕС, всяка от които е обвързана малко или много икономически с Москва.

Евентуалното вето от страна на Дания съгласно новото законодателство ще принуди Русия, осигуряваща около една трета от енергийните нужди на Европа, да потърси нов маршрут за „Северен поток“ 2.

Препоръката на министерството на външните работи на Дания „виси“ от януари тази година.

Алтернативният маршрут ще бъде с дължина от 175 км и ще преминава северозападно от остров Борнхолм (който е част от Дания).

Консорциумът заяви, че няма да отменя плана за изграждане на допълнителен газопровод към вече съществуващия „Северен поток“, който транзитира руски газ до Германия.

Швеция, Финландия и Германия вече издадоха разрешения по-рано тази година за преминаването на „Северен поток" 2 през тяхната изключителна икономическа зона, регулирана от правото на Организацията на обединените нации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още