IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава добива на петрол и природен газ през 2021 г.

Има раздвижване при газохранилищата на "Газпром" в Германия, но още е рано да се каже устойчива ли е тенденцията

14:59 | 10.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възстановяването на световната икономика след пандемията с коронавируса засили търсенето на изкопаеми горива. В отговор Русия увеличава добивите на петрол и природен газ и вече доближава предпандемичните нива през 2019 година, става ясно от коментар на енергийния министър на страната Николай Шулгинов, цитиран от ТАСС.

Според него през тази година добивът на петрол и газове кондензат в Русия ще се увеличи с 0,8% спрямо миналата година до 517 млн. тона. По отношение на природния газ увеличението ще бъде по-съществено - с 12% до 777 млрд. куб. метра.

Енергийният министър коментира още, че износът на газ към Европа и Азия се увеличава. По изчисления на "Газпром" - единствената компания, която изнася газ от Русия, износът на газ за Европа от началото на годината до края на октомври се увеличава с 10% и достига почти 159 млрд. куб. метра.

В последните месеци Европа е обхваната от енергийна криза, породена от рязко увеличаване на цената на природния газ. Това положение е факт заради липсата на достатъчно суровина преди началото на зимния сезон. Пазарите очакват действия на "Газпром", но компанията на този етап заявява, че изпълнява стриктно своите задължения по договорите с европейските клиенти и не предоставя очакваните допълнителни количества за спот пазарите.

В края на октомври руският президент Владимир Путин нареди на ръководителя на газовия гигант Алексей Милер след като свърши сезона за нагнетяване на газовите хранилища в Русия, да започне процедурата и за съоръженията, които "Газпром" управлява на територията на Европа. Кампанията по нагнетяване приключи на 8 ноември.

Според Асоциацията на операторите на газохранилища в Германия има раздвижване по отношение на обемите на газохранилищата, които "Газпром" оперира на територията на страната. До дни ще стане ясно дали тенденцията ще се стабилизира и ще може да бъде дадена оценка дали "Газпром" изпълнява заръката на руския президент.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред журналисти, че не се планират допълнителни разговори между Путин и Милер по повод доставките на газ за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още