IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва прилагането на първото си одобрено лекарство срещу Covid-19

Медикаментът ще започне да бъде изпращан към болници от 11 юни, след като получи одобрението на министерството на здравеопазването

16:55 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия ще започне прилагане на първото си одобрено лекарство срещу коронавирус още следващата седмица. Медикаментът ще бъде изпращан към болници от 11 юни, след като получи одобрението на министерството на здравеопазването в Москва, съобщава Bloomberg.

Износът ще може да започне, след като местното търсене бъде задоволено, съобщиха от руския Фонд за преки инвестиции, който подкрепи финансово разработването на лекарството.

Авифавир се базира на генерична версия на медикамента на Fujifilm Holdings Corp. авиган, който японското правителство все още разглежда като вариант за лечение на коронавирус. По информация на суверенния фонд последният етап от клиничните тестове върху 330 пациенти все още продължава.

Предвид продължаващото разпространение на коронавируса по света фармацевтичните компании се впуснаха в надпревара за разработването на ваксина или друг медикамент срещу заразата. Клиничните тестове засега показват, че авифавир помага за намаляване на броя дни, през които човек е заразен, като също така намалява и периода на висока температура, посочват от фонда.

С това Русия се присъединява към САЩ, Китай и Япония, които вече имат медикаменти, регистрирани за болнична употреба срещу коронавирус. Авифавир е второто лекарство след ремдесивир, което показва обещаващи резултати срещу Covid-19.

Производителят ChemRar Group ще достави 60 000 дози този месец, заяви главният изпълнителен директор на фонда Кирил Димитриев.

В изказване от събота той определи авифарир като „може би най-обещаващото лекарство срещу Covid-19 в света“. Димитриев също така подчерта „безпрецедентно краткия период“, в който Русия е успяла да подготви медикамента.

Редица компании по света обмислят производството на различни версии на медикамента авиган, или фавипиравир, който в китайско проучване от март бе описан като спомагащ за по-бързото изчистване от вируса в сравнение с лекарство против ХИВ. Миналия месец един от водещите учени в тестовете на авиган, заяви, че все още е твърде рано, за да се каже дали той работи или не срещу коронавирус.

Русия е страната с третия по големина брой болни от Covid-19 в света, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“. Към понеделник броят на потвърдените случаи в страната е близо 415 хил. души, като в същото време броят на починалите остава нисък в сравнение със заразените - 4855 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още