IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската Лукойл обяви неочакван спад на печалбата си

Спадът се дължи основно на слабата търговия и рафиниращи дейности

21:06 | 10.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Лукойл неочаквано обяви по-ниска нетна печалба за четвъртото тримесечие заради слабите рафиниращи дейности и търговия, но благодарение на положителния свободен паричен поток инвеститорите може да бъдат възнаградени с най-високия дивидент сред големите руски петролни компании, предава Bloomberg.

Пандемията е продължила да подлага на натиск печалбите на петролните компании в края на миналата година, тъй като слабото търсене е стеснило маржовете от производството и продажбата на горива. Но руските компании останаха ангажирани с изплащането на дивидент през 2020 г. въпреки удара от COVID-19 и ограниченията на производството в рамките на сделката на ОПЕК.

През четвъртото тримесечие „международните търговски операции на Лукойл, по-ниските обеми на рафиниране и маржове в търговията“ неутрализират по-високия добив на суров петрол, ръста на цената на петрола, обезценяването на рублата и ръста на международния газов добив, съобщи вторият по големина производител на петрол в Русия в комюнике.

Нетната печалба е спаднала с 42% до 29,4 млрд. рубли (399 млн. долара) през последните три месеца на миналата година спрямо предходното тримесечие и не е отговорила на очакванията на анализаторите. Свободният паричен поток – базата за дивидентните плащания, е достигнал 85,5 млрд. рубли през четвъртото тримесечие и 281,1 млрд. рубли за цялата година.

Книжата на Лукойл отбелязаха най-големия си спад от близо две седмици от 3,53% и се търгуваха при 6,099,5 рубли към 19,25 ч. в Москва.

Перспективи за дивидентите

Лукойл очаква да изплати финален дивидент от 213 рубли на акция, а общо за миналата година акционерите може да получат 259 рубли на акция, съобщи първият вицепрезидент на компанията Александър Матицин на видеоконференция в сряда. „Бордът на директорите ще вземе решението си за финалните дивиденти през април“, допълни той.

Ако прогнозираното равнище на дивидента се сбъдне, дивидентната доходност на Лукойл за цялата година ще достигне 4,2%, сочат данни на Газпромбанк и базираната в Москва компания Sova Capital. Това е над средната доходност за руските петролни и газови компании, която достигна 3% миналата година, сочат данните на Газпромбанк.

Лукойл се ангажира да изплати еквивалента на най-малко 100% от коригирания си свободен паричен поток като дивидент. Тя определя коригирания свободен паричен поток като нетния оперативен паричен поток минус капиталовите разходи, изплатените лихви, изплащането на задължения по наемни договори и разходи по обратно изкупуване на акции.

Компанията се стреми да се освободи от неосновни активи и обмисля редица варианти, включително продажбата им на стратегически инвеститор или разпределянето на акциите им сред акционери на Лукойл като дивиденти, съобщи Митицин, без да посочва срокове за решението. Основните активи в областта на възобновяемата енергия на компанията, четири водноелектрически централи с общ капацитет от 291 мегавата, се намират в Русия.

Тя цели да увеличи добива си на петрол и газ без проекта Западна Курна – Фаза 2 с 2% тази година, имайки предвид ограниченията върху суровия петрол, наложени в рамките на сделката на Русия с ОПЕК, стана ясно от презентацията на Лукойл. Дневното производство на въглеводороди на компанията е намаляло през 2020 г. с 11,1% спрямо предходната година до близо 2,1 млн. барела петролен еквивалент.

Лукойл се е съобразила с ограниченията на ОПЕК+ на родния си пазар и в чужбина, като добивът на петрол в ключовия й чуждестранен проект – Западна Курна – Фаза 2 в Ирак, е с около 90 хил. барела дневно под капацитета към края на 2020 г., стана ясно от доклада.

В родината си обаче компанията е увеличила годишното си производство на суров петрол и кондензат в четири находища в Западен Сибир с малко над 20% до повече от 4,2 млн. тона или около 84 хил. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още