Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Руски експерт: България ще се превърне в транзитен хъб за руския газ

Все още съществува възможност за изграждане на транзитен коридор за руски газ между Гърция и Италия, посочва Вячеслав Мишченко

Руски експерт: България ще се превърне в транзитен хъб за руския газ

Снимка: Ройтерс Архив

Русия е съгласна да извършва енергийни доставки до Гърция и е готова да разшири своето сътрудничество в областта на природния газ с балканската страна, заяви главният изпълнителен директор на Технопарк „Сколково“ Вячеслав Мишченко по време на енергийна конференция в Атина. 

Още по темата

„Гърция е държава, към която проявяваме разностранен интерес, като енергийните доставки, енергийното сътрудничество са приоритет за Русия и нашите министри“, посоча Мишченко.

Според него Атина не възприема идеята за преминаване на газопровода „Турски поток“ през гръцка територия.

„Знаем, че „Турски поток“ ще минава през територията на България, като от българската страна направиха много, за да осигурят тази възможност. България ще се превърне в транзитен хъб за руския газ“, добави още той.

В същото време Гърция търси начин да увеличи количествата газ, които внася. Руският газов гигант „Газпром“ участва в проекта „Посейдон“, като дружеството обяви своя интерес в изграждането на офшорен газопровод между Гърция и Италия.

Отделно от възгледите на Атина, според Мишченко, Италия, която е вторият най-голям консуматор на руски газ в Европа след Германия, също проявява интерес към проекта.

Той подчерта, че за момента Германия е лидер при доставките на руски природен газ за Стария континент, като в същото време се превръща и в транзитна страна за Северна Европа.

Директорът на Технопарк „Сколково“ предполага, че възможността за газова връзка между Гърция и Италия е пропаднала поради редица политически и икономически причини.

Той изтъкна факта, че Гърция разполага с многобройни острови, при които снабдяването с енергия продължава да бъде основен проблем, а изграждането на офшорна газова мрежа може да се окаже своеобразно решение.

„Основният въпрос е откъде ще дойде ресурсът и кой ще бъде операторът“, подчерта Мишченко.

По неговите думи интерес в подобен проект биха проявили както „Газпром“, така и руската компания, разработваща проекти за втечнен природен газ „Новатек“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

13
 
12
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
...моля, оставете го стоянчо да си пише тука. Така може и да му олеква малко, че иначе трудно се преглъща разочарованието от слабостта на презокеанските му "братя".
14
 
18
 
3
ABBA до: Стоян Петров
преди 1 месец
За лампа да са изобретили - ти го каза. Иначе си малограмотен.
На Запад радиото реално е открито от Тесла, но него го е интересувала силовата част, нисковолтовата дал на Маркони.

На Изток радиото е открито от Попов и веднага след това е било засекретено - като начин за връзка с корабите в морето....
20
 
18
 
2
majnata до: Стоян Петров
преди 1 месец
стовене , ти си нанайстата дупка на масуря , нема кво да те пита некой ...
20
 
21
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
След "изобретяването" на радиото и лампата с нажежаема жичка руснаците изобретиха и "транзитен хъб". Отново нещо, като нищо. Хем транзит, хем хъб. И задава ли си уважаемия читател въпроса защо Гърция не възприема идеята за Турски поток, а милата му татковина я прегърна като родно чедо?

Още от Европа
Оптимизмът на европейските борси се понижи в очакване на решението на Фед