IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският добив на петрол достигна нов рекорд

От данните става ясно, че страната напълно се е отказала от съкращенията на добива, договорени с ОПЕК

11:58 | 02.10.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руското производство на петрол достигна нов връх от разпадането на Съветския съюз насам. Това показват данни за миналия месец, от които става ясно, че Москва на практика е отменила съкращенията на добива, договорени с Организацията на страните производителки (ОПЕК).

Страната е добила 46,478 млн. тона петрол и кондензат през септември, съобщи статистическият отдел на руското министерство на енергетиката, цитиран от Bloomberg. Това се равнява на рекордните 11,356 млн. барела на ден и се случва след споразумението на Москва с ОПЕК за стимулиране на доставките след поскъпването на „черното злато“.

Самата ОПЕК увеличи производството си с близо 30 000 барела дневно миналия месец на фона на опасенията около иранските доставки, които ще бъдат ударени от американските санкции срещу Техеран.

Производството в Русия през септември е нараснало с близо 150 000 барела спрямо август и задминава предишния връх от 11,247 млн. барела на ден, достигнат преди две години. От това става ясно, че страната напълно се е отказала от съкращенията на добива, договорени с ОПЕК през 2016 г., като вместо това на ден е прибавила към него над 100 000 барела дневно.

Това е над стойностите, зададени от министъра на енергетиката Александър Новак през юни. Тогава той заяви, че руското производство ще нарасне с 200 000 барела дневно от обещаното съкращение от 300 000 барела и ще поддържа тези стойности и през втората половина на годината.

Впоследствие Новак каза, че страната разполага с допълнителен капацитет за добив на още барели, ако това бъде необходимо. Тогава той посочи още „няколко стотин хиляди барела“, но точното количество ще зависи от пазара.

Нарастващото производство на Русия, както и от партньора й в ОПЕК Саудитска Арабия, не спира възходящата тенденция на цената на петрола, чиито цени достигнаха четиригодишен въх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Факт, който поражда куп въпроси - все с трудни за полираните от фейк-пропагандата мозъци:1. Къде отива този нефт, като потреблението му уж намалявало с бесни темпове?2. Как се случва това в Русия, която нямала технологии, а вече 4 години е лишена от недостижимите западни такива?3. Как изолираното и санкционирано хипофизно джудже-милиционер с видими белези на аутизъм яхна ОПЕК и направи съмишленик в плановете си най-верния съюзник на САЩ в Близкия изток?4. Има ли икономическа файда от изграждането и издръжката на могъща военна машина? Кое е по-важно и технологично - да сглобяваш телефони и телевизори, или самолети и ракети?5. Последно, Русия регионална, или глобална сила е? 6. Къде отиде и как влияе на глобалния пазар "най-големият производител на нефт и газ в света" - САЩ?И последно: има ли още жълтоклюни анализатори да метнат един боб за бъдещето на Русия, нефта и глобалната политика? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
pioner
преди 5 години
Както знаем Русия и Салдитска Арабия се оговориха да премахнат ограниченията на доставките в началото на годината. Ама Вие антируските *** едно си знаете едно си баете. Не че руските са по различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 5 години
както знаем руските договори не струват колкото хартията им ... :):)класика в жанра !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още