IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair е оптимист за тази година въпреки рекордната загуба за 2020 г.

Авиокомпанията очаква броят на пътниците да остане в долния край на диапазона от 80 до 120 млн. за настоящата фискална година

14:01 | 17.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ирландската нискобюджетна авиокомпания Ryanair Holdings Plc отчете рекордна годишна загуба в размер на 815 млн. евро, като същевременно заяви, че очаква да постигне баланс през тази година на фона на ускорените ваксинационни програми, които позволяват постепенното облекчаване на ограничителните мерки относно пътуванията, съобщава Bloomberg. 

Резервациите нарастват значително през последните седмици, което подсказва силно възстановяване на сектора през втората половина на годината, въпреки че краткосрочните перспективи остават неясни, изтъква авиокомпанията.

Ryanair заяви, че загубата ѝ през последната фискална година, приключваща на 31 март, се дължи на 81-процентния спад в броя на пътниците до едва 27,5 млн. броя.

Авиокомпанията сега разчита на уморените от блокадите пътници, които са се насочили към морските курорти, докато коронавирусните мерки продължават да се облекчават от страните в Европа.

Но дори възстановяването на продължи, Ryanair предупреди, че очакваният трафик ще остане в долния край на диапазона от 80 до 120 млн. пътници за настоящата фискална година.

Италия и Гърция

Ако новото индийски щам се окаже по-заразен от досегашните и предизвика нова вълна от национални блокади, това ще доведе до нови проблеми за авиоиндустрията, предупреди финансовият директор на Ryanair Нийл Сорахан.

Ако пазарите продължат да се отварят, компанията очаква да работи на 60% до 70% от нормалните летни равнища.

Резервациите на Ryanair са се утроили до 1,5 млн. броя седмично от 1 април, подкрепени от възобновяването на пътуванията с цел почивка във Великобритания от тази седмица. От компанията се надяват Италия и Гърция да бъдат добавени към дестинациите без нужда от карантина по-късно този месец, следвани от Испания в началото на юни.

Ryanair води преговори с летищата в Италия, Испания, Швеция и други страни от Централна и Източна Европа за добавяне на още полети, въпреки че объркването около доставката на първите самолети на Ryanair Boeing 737 Max засяга способността на компанията да се ангажира да добави нов капацитет.

До края на май флотът на Ryanair трябваше да включва 14 броя широкофюзелажни 737 Max, но за момента нито един самолет не е доставен поради открити технически неизправности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още