IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair намалява целта за растеж заради забраната за полети на 737

Авиокомпанията очаква по-нисък ръст на превозените пътници за 2020 г.

13:51 | 16.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нискотарифната авиокомпания Ryanair намали целта си за растеж за следващата година поради продължаващата забрана за летене на самолетите Boeing 737 Max. За лятото на 2020 г. се очаква само три, а не седем процента ръст на пътниците – заради липсата на нови самолети, съобщи авиокомпанията във вторник в Дъблин.

Ryanair очаква да регистрира 157 милиона пътници за цялата финансова година, която продължава до март 2021 г., с пет милиона по-малко от първоначалните очаквания. Тъй като разрешението за летене на блокирания в световен мащаб модел на Boeing ще се отложи до края на годината, авиокомпанията очаква доставки на нови самолети едва през януари или февруари 2020 година.

Следователно до началото на лятното разписание флотилията на Ryanair вероятно би могла да бъде увеличена само с 30 машини - следователно с почти половината от планираните нови въздухоплавателни средства.

Кризата около Boeing вероятно ще засегне и служителите на Ryanair. Тъй като новите самолети липсват, Ryanair ще затвори базите си за този модел от ноември. Авиокомпанията ще обсъди плановете си с летищата, до които има спрени полети. Темата ще бъде обсъдена и със служителите и синдикатите.

В индустрията тази новина се очаква да осигури известно облекчение. Ако Ryanair предлага по-малко самолетни билети, това ще намали конкурентния натиск, с който браншът се сблъсква от известно време. Нискотарифните авиокомпании като Eurowings могат да се възползват от това: дъщерното дружество на Lufthansa се бори със загуби заради ниските цени на билетите на силно конкурентния европейски пазар. Сега може да се очаква известно успокояване на натиска.  

Boeing 737 Max бе изтеглен от употреба през март, след като за втори път такава машина катастрофира малко след старта си. Причината бе дефект в автоматичната система за управление, която Boeing трябва да поправи с актуализация на софтуера.

Според Ryanair производителят очаква до септември да представи новата сертификация на американската Федерална авиационна администрация. Веднага след като тя бъде одобрена, европейският регулатор EASA ще провери документацията и може да даде зелена светлина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още