Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ryanair поръча още 75 самолета 737 MAX на Boeing за 9 млрд. долара

Нискотарифната авиокомпания очаква да получи първия самолет в началото на следващата година

Ryanair поръча още 75 самолета 737 MAX на Boeing за 9 млрд. долара

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Нискотарифрана авиокомпания Ryanair поръча 75 допълнителни самолета Boeing 737 MAX на стойност 9 млрд. долара. Така тя предоставя спасителна помощ на изпадналия в затруднение американски самолетопроизводител, след като регулаторите отмениха 20-месечна забрана по съобръжения за сигурност, предава Ройтерс.

Поръчката от ирландската авиокомпания, която е най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа и един от най-значимите клиенти на Boeing, е най-голямата за самолета от 2018 г. насам преди двете катастрофи с жертви, които доведоха до приземяването му. Книжата на Boeing поскъпнаха с 5,2% след новината.

„Това е началото на изпълнението на по-стабилен портфейл с поръчки. Винаги съм вярвал, че портфейлът с поръчки ще започне да се запълва със завръщането на индустрията“, каза главният изпълнителен директор на Boeing Дейвид Калхун.

Ryanair вече има 135 поръчани самолета MAX 200 със 197 места и очаква да получи първия си самолет в началото на следващата година, а последния – до края на 2024 г. „Boeing MAX е приказен самолет“, каза главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри.

Още по темата
Компанията не разкри цената, която ще плати, но запознати с индустрията казват, че сделките обикновено включват отстъпки от над 50% спрямо офертните цени.

Очакваше се Ryanair да постигне още по-голяма отстъпка от над две трети в замяна на факта, че се превръща в първата авиокомпания, която въвежда отново MAX в експлоатация, което трябва да помогне за запълване на оставените празнини от отменените полети, съобщават запознати източници.

Част от отстъпката е компенсация за 18-месечното забавяне на първата доставка на MAX, заяви О’Лиъри. Той не уточни дали са били платени и пари в брой.

Повратен момент

Поръчката може да бъде повратен момент в усилията на Boeing да реабилитира MAX, който беше най-бързо продаваният й модел преди приземяването му през март 2019 г. след катастрофи в Индонезия и Етиопия с 346 загинали.

В момент, когато регулаторите разрешават отново полетите със самолети от модела след промени в софтуера в кокпита и обучението на пилотите, ръководители на Boeing се надяват на редица големи сделки с MAX, които ще помогнат за преодоляване на кризата, съобщават източници.

Самолетът извърши първия си полет след приземяването с представители на медиите на борда в сряда, седмици преди първия пътнически полет на 29 декември.

Boeing води преговори и с авиокомпании като Southwest, Delta и Alaska Airlines, които миналия месец са се съгласили да наемат 13 самолета Boeing MAX, съобщиха източници.

Ryanair и преди е сключвала забележителни сделки, когато възможностите й за пазарене са най-големи, като поръчката й на 100 нови самолета 737 на ниски цени след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ.

Сделката положи основите за трансформирането й в една от доминиращите авиокомпании в Европа. В четвъртък Ryanair заяви, че по-ниските разходи за самолети ще доведат до понижаване и на цените.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Как ще изглежда Германия след ерата „Меркел“?