IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair съкращава по-малко служители от първоначално планираното

Компанията сключи сделки за спестяване на разходите си за персонал с 97 процента от всички пилоти и с над 90 процента от всички стюардеси

22:24 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair съкращава по-малко работни места от първоначално планираните след няколко споразумения за намаляване на разходите.

"Все още не сме финализирали цифрите", заяви директорът на Ryanair Нийл Макмахон в телефонно интервю за Ройтерс. "Първоначално смятахме, че ще има 3000 съкращения, но успяхме значително да намалим това число”.

Ryanair сключи сделки за спестяване на разходите си за персонал с 97 процента от всички пилоти и с над 90 процента от всички стюардеси. Все още се водят разговори с кабинния екипаж в Германия и с белгийски пилоти.

Както всички други авиокомпании, Ryanair се опитва да отговори на понижението на бизнеса заради ограниченията за пътуване в рамките на причинената от коронавируса криза с драстични намаления на разходите. 

Между април и юни около 99 процента от самолетите на Ryanair са били на земята. Оттогава полетните операции се възстановяват много бавно.

Наскоро нискотарифната авиокомпания обяви, че ще намали и без това ниския полетен капацитет с около 20 процента през септември и октомври. Причината е слабото търсене, особено в страни, силно засегнати от коронакризата, като Испания, Франция и Швеция. 

EasyJet е сред останалите авиокомпании, които също обмислят намаляване на полетите заради възобновяването на ограниченията за пътувания, които отказаха хората да резервират късни летни почивки, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Франция и Холандия бяха добавени в списъка със задължителна карантина на Великобритания миналата седмица, а авиокомпаниите са обезпокоени, че ще бъдат върнати ограниченията за Гърция и Турция заради растящия брой случаи на коронавирус, допълват източниците,  пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са в начална фаза.

Авиокомпаниите се надяваха да възстановят част от обичайно доходоносния летен сезон след месеци на блокада заради пандемията. Приходите са от ключово значение за оцеляването на авиокомпаниите през обичайно слабите зимни месеци.

Авиокомпаниите започнаха да правят графиците си в края на юни и през юли в отговор на намаляването на случаите, което доведе до повторно отваряне на страните.

„Смятаме, че ограниченията ще засегнат тежко търсенето на пътувания в края на лятото и ще повлияят на нагласите на инвеститорите за всички европейски авиокомпании, пътуващи на кратки разстояния“, коментира анализаторът от Citi Марк Мандука в съобщение до клиенти от понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още