Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ръководителят на Commerzbank подава оставка, за да й даде ново начало

Решение за оттеглянето на Мартин Цилке ще бъде взето на 8 юли

Ръководителят на Commerzbank подава оставка, за да й даде ново начало

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Commerzbank Мартин Цилке предложи да подаде оставка, за да отвори пътя за ново начало за германския кредитор, който е подложен на натиск от някои инвеститори заради лошото си финансово представяне, предава Ройтерс.

Банката съобщи, че Надзорният й съвет ще препоръча на по-широкия борд на Commerzbank да приеме предложението на Цилке, а решение ще бъде взето на заседание на борда на 8 юли.

Цилке трябваше да представи осъвременена стратегия пред борда тази седмица, но главният изпълнителен директор, който заема ръководната позиция от четири години, не успява да убеди някои инвеститори, че може да възстанови стабилността на банката, след като предишни усилия се провалиха.

„Бих искал да открия пътя за ново начало. Банката се нуждае от дълбока трансформация и нов главен изпълнителен директор, който да има необходимото време от пазарите за задействане на стратегията“, каза Цилке в комюнике.

Председателят на Надзорния съвет Щефан Шмитман също е предложил да подаде оставка и Commerzbank съобщи, че той ще се оттегли на 3 август.

Ръководството на банката е подложено на нарастващ натиск през последните седмици от един от топ инвеститорите Cerberus, който също призова за промени в ръководството.

Още по темата
Cerberus, която купи дял от 5% в Commerzbank през 2017 г., започна активистка кампания, за да принуди кредитора да промени стратегията и да предостави на американския инвеститор две места в надзорния си съвет в началото на миналия месец.

Cerberus не е изненадана от оставките, въпреки че времето, в което бяха обявени, е неочаквано, съобщи пред Ройтерс близък до инвеститора източник. Той допълни, че компанията ще работи с правителството и служителите на банката за запълване на вакуума.

Държавата, която притежава почти 16% от Commerzbank, е най-големият й акционер. Финансовото министерство съобщи, че е напълно ангажирано с банката.

“Commerzbank играе централна роля във финансирането на малкия и среден бизнес и на износа“, съобщи министерството в комюнике.

Банката, която съществува от 150 години, изпитва затруднения тази година, като отбеляза първа загуба за тримесечието, спирайки плановете си за дивиденти през 2019 г., отказа се от продажбата на полския си кредитор mBank и загуби дългогодишен спонсорски договор с местен футболен отбор, за да се конкурира с Deutsche Bank.

Commerzbank, която беше спасена от държавата по време на последната финансова криза, предупреди също, че целта й за излизане на печалба през 2020 г. сега изглежда „много амбициозна“ заради коронавирусната пандемия.

 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Испанците се питат къде е бившият крал Хуан Карлос