IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цената на петрола тласна европейските борси на зелена територия

Енергийният сектор се представи най-добре на Стария континент

20:01 | 02.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък с лек ръст след колеблива търговия, а инвеститорите реагираха на рекордния брой заявления при безработица в САЩ и на движенията на енергийните пазари, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с ръст от 0,2%, а петролният и газов сектор скочи с над 5%. Той беше подкрепен от новината, че Саудитска Арабия и Русия може скоро да смекчат натиска върху петрола, слагайки край на ценовата война, която допринесе за голямото обезценяване на суровината.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,47% към стойността си и завърши деня на ниво от 5480,22 пункта. Френският CAC 40 нарасна с 0,33% до 4220,96 пункта, а германският DAX се повиши с 0,27% до равнище от 9570,82 пункта.  Борси Борси

Енергийният сектор се представи най-добре. Aker BP, TGS-Nopec и Lundin прибавиха по над 9% към стойността си до края на търговията. Британската енергийна компания John Wood Group отбеляза ръст от около 15%.

По-рано по време на сесията американското министерство на труда съобщи, че над 6 млн. души са подали заявления за безработица през седмицата до 27 март, което е рекорден връх. Но индексите на Wall Street бележеха ръстове към края на търговията в Европа.

Световните пазари продължават да следят развитията около пандемията от коронавирус. Броят на потвърдените случаи в САЩ надхвърлиха 200 хил. в сряда, като се удвоиха от петък насам.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че страната може да регистрира по-голям ръст на случаите през идните няколко седмици. Представители на Белия дом предвиждат между 100 хил. и 240 хил. смъртни случая в САЩ, като се очаква броят на починалите да достигне връх през идните две седмици. Страната прилага по-широко тестване с разпространението на пандемията към все повече градове.

Обратно в Европа книжата на Carnival потънаха с 22%, а цената на акциите на корпоративната банка Natixis се понижи с 11%. Книжата на британския гигант в набирането на служители Hays поевтиняха с 13%, след като компанията обяви извънредно повишаване на капитала с 200 млн. паунда (248,2 млн. долара) и отмени изплащането на дивиденти, тъй като коронавирусната пандемия продължава да засяга търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още