IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на емисиите държавен дълг в Европа чупи рекорди през първото тримесечие

Търсенето е устойчиво въпреки нестабилните ценови движения

12:41 | 05.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейските пазари за нов държавен дълг започнаха годината оживено, като противодействат на опасенията, че сериозните заеми ще оскъпят събирането на средства за подпомагане на икономическото възстановяване от Covid-19.

Сделките за синдикиран дълг, осъществени от банки, отчитат най-натоварено първо тримесечие с еквивалент от 150 млрд. долара, събрани от правителствата в цяла Европа и Великобритания - най-големият обем за това време на годината, показват данни на Refinitiv, които обхващат периода от 2000 г. до този момент, пише FT.

Общата емисия на облигации от големите емитенти в еврозоната, вкл. и на търговете, възлиза на 373 млрд. евро, според данни на ING, което е с 20% повече от миналата година.

Търсенето е устойчиво въпреки нестабилните ценови движения за търговията с облигации на открития пазар. Силният инвеститорски интерес към първичния пазар за нов дълг, подкрепен от програмата за покупки на Европейската централна банка (ЕЦБ), успокоява опасенията, че правителствата ще трябва да плащат значително повече за заемите си.

„През януари и февруари беше може би най-горещият първичен пазар, който някога сме имали“, коментира Джейми Стърлинг, международен ръководител на суверенни, наднационални и агенционни пазари на дългов капитал в BNP Paribas. „Обемите са невероятни“, допълва той.

Началото на годината е най-натовареният сезон за финансиране на правителствата, ускорен тази година от хазните, които бързат да се възползват от благоприятните условия, преди разходите за заеми да нараснат. Правителствата са набрали повече дългове чрез синдикирани облигации, отколкото през който и да е тримесечен период, с изключение на миналата пролет, в разгара на кризата с Covid-19.

Дългът на еврозоната в съотношение с брутния вътрешен продукт (БВП) се увеличава от 86% през март 2020 г. до 97%, показват последните официални данни към края на септември.

Апетитът за нов дълг разсея всички притеснения относно ценообразуването. Средната доходност от синдикираните облигации от еврозоната от януари достига 0,75% на база претеглена продължителност спрямо 0,94% през първите три месеца на 2020 г., според изчисленията на BNP Paribas. По-ниската доходност от новоемитираните облигации показва, че правителствата все още могат да набират средства на по-ниски цени.

Широкото изкупуване на облигации от ЕЦБ на открития пазар и силен интерес от страна на мениджърите на активи, които са затрупани с капитал за влагане, помагат за привличане на нови предложения за облигации. Това позволява и на агенциите за държавен дълг да настояват за по-добри лихви. Дългосрочните емисии са особено желани, тъй като емитентите се опитват да „заключват“ атрактивните цени.

Резките разпродажби на глобалните пазари на облигации от средата на февруари, водени от опасенията за инфлация в САЩ, заплашва средата, тъй като инвеститорите бяха изправени пред перспективата новозакупените облигации да изгубят стойност. „Очаквах да има повече затруднения“, казва Антоан Буве, старши стратег в ING. Ако инвеститорите се притесняват от падането на цените, те могат да поискат емитентите да предложат по-висока премия за новите облигации като компенсация.

Буве допълва, че ниските разходи по заемите отчасти отразяват доверието на инвеститорите, че цената на европейските облигации няма да падне твърде много.

Увеличението на доходността на облигациите, произтичащо от САЩ, доведе до „малко преосмисляне“, според Йоанис Ралис, който управлява този тип емисии в JPMorgan.

Инвеститорите, натоварени с по-дългосрочен дълг, се сблъскват с по-рязък спад в цените, тъй като тези по-дълги падежи носят по-голям риск от евентуална инфлация. Преоценката на пазарите на облигации дойде по-бързо, отколкото много анализатори очакваха.

Европейският пазар на зелени държавни облигации също нараства бързо през тримесечието. Италия събра 8,5 млрд. евро в най-големия дебют на зелени облигации в Европа. Франция също използва пазара, докато Великобритания и Испания предприемат стъпки към първите си зелени дългови емисии. Пазарът очаква значителен тласък през втората половина на годината, тъй като ЕС започва емисията на зелени облигации за 225 млрд. евро като част от своя фонд за възстановяване от пандемията от новия коронавирус.

Зелените облигации са „и политически много популярни в момента, но има и силно търсене от страна на инвеститорите“, казва Ралис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още