Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

С 20% растат изтеглените опасни нехранителни стоки в ЕС през 2020 г.

Най-много са действията по повод опасни играчки на европейския пазар, показват данни на Safety Gate

С 20% растат изтеглените опасни нехранителни стоки в ЕС през 2020 г.

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 година има ръст на изтеглените опасни нехранителни стоки от европейския пазар, сочи доклад на Европейската комисия (ЕК) по данни от Safety Gate, система за бърз обмен на информация.

В системата участват 31 държави - членовете на ЕС, както и Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Великобритания. През миналата година те са обменили 2235 сигнала за опасни продукти, като последвалите отговори (изтегляне на опасни продукти) са 5377, или с 20% повече от 2019 година.

Още по темата

През миналата година България е подала 40 сигнала за опасни продукти на пазара, от които са последвали 470 действия по изтегляне на продукти, става ясно от доклада на Комисията. Най-много сигнали има от Германия - 430, която е и най-големият европейски пазар. Последвалите действия обаче са само 85.

9% от всички сигнали в Safety Gate са за продукти, свързани с борбата с пандемията от коронавируса. Основно става въпрос за некачествени маски и дезинфектанти, съдържащи токсични вещества (метанол вместо етанол), както и с дефектни ултравиолетови дезинфектанти.

Най-много обаче са действията по изтегляне на опасни играчки от европейския пазар - 27% от всички. Следват автомобили (21%) и електрически уреди и оборудване (10%).

Като цяло най-често са подавани сигнали за проблеми със стоки, които могат да причинят наранявания, съдържание на забранени химически елементи и водещи до риск от задавяне при децата.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Протоколът на "Дивангейт" предизвика говорене за външната политика на ЕС