IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С колко ще бъде удължен преходният период след сделката за Brexit

Дори с паспортни права, достъпът на британски финансови институции до европейския пазар ще бъде доста ограничен, прогнозира Димитър Баларев

17:45 | 02.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До този момент има съгласие по четири неща относно сделката за Brexit. Те са свързани със сметките по напускането на Великобритания от Европейския съюз, правата на гражданите, самият преходен период, като той може да бъде удължен до две години, както и статутът на Северна Ирландия. Това каза Димитър Баларев, репортер в Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това, което Борис Джонсън обеща е да даде цялостен Brexit на британския народ като бъде спазен мирния договор от 1990 г., който забранява твърда граница между двете Ирландии“, допълни още той.

По думи на Баларев по новата сделка от 2018 г. Северна Ирландия ще бъде тясно взаимосвързана с европейските правила и регулации, когато става въпрос за стоки и земеделски продукти.

Според него подобна регулаторна граница, както и всички системи за митнически контрол, които ще бъдат въведени, няма да могат да бъдат изградени само за 11 месеца.

Димитър Баларев обсъди и темата за преходния период, както и спънките по пътя към излизането на Великобритания от Европейския съюз.

„Борис Джонсън завеща да даде на страната сделка „Супер Канада +“, която представлява всеобхватно икономическо и търговско споразумение, което Канада и Европейският съюз сключи през октомври 2017 г.“, поясни журналистът.

Той е на мнение, че подобно споразумение би премахнало митата от всички стоки на 98%, но би покривало много малка част от сектора на услугите, който е основна съставна част на британската икономика.

 „Джонсън казва, че иска „+“ сделка.  Като по този начин на британските институции да бъдат предоставени така наречените паспортни права, чрез които те ще могат да продават своите продукти в Европа“, напомни Баларев.

Той прогнозира, че дори и при наличието на подобни паспортни права, достъпът на британски финансови институции до европейския пазар ще бъде много по-ограничен.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още