IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С по-качествена чешмяна вода ЕС ще намалява пластмасовите отпадъци

Отказът от бутилирана вода ще намали въглеродния отпечатък на ЕС и ще спестява по 600 млн. евро годишно на домакинствата

21:30 | 15.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент одобри Директивата за питейната вода, съобщават от институцията. Текстовете предвиждат повишаване на качеството на чешмяната вода, както и безплатно предоставяне на вода в обществените сгради.

Директивата насърчава ресторантите и доставчиците на кетъринг услуга да предоставят безплатно или срещу ниска такса за обслужване вода на своите клиенти.

Чистата чешмяна вода ще насърчи потребителите да се откажат от бутилираната вода, което от една страна ще пести 600 млн. евро на домакинствата в ЕС годишно, а от друга - ще намали пластмасовите отпадъци.

Отказът от бутилирана вода ще допринесе и за намаляване на въглеродния отпечатък на общността, коментираха от Европейската комисия при представяне на предложението още през 2018 година..

За да се реализира тази идея обаче качеството на чешмяната вода трябва да е високо. В тази връзка в Брюксел ще бъдат разработени и по-строги ограничения за някои замърсители, включително и за олово. До началото на 2022 година ще бъде изготвен списък на веществата и съединенията, които представляват опасност за общественото здраве и ще бъде изготвен механизъм за мониторинг за тях в питейните води.

Повечето хора, живеещи в ЕС, разполагат с много добър достъп до висококачествена питейна вода, коментират още от Европейската комисия. Още от 80-те години на миналия век страните от общността имат общи правила за контрол на качеството на водите. С последните промените в законодателство се цели това положение да се запази в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още