Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Сагата с Archegos струва на Credit Suisse 4,7 млрд. долара

Банката отстранява и двама мениджъри и намалява дивидента

Сагата с Archegos струва на Credit Suisse 4,7 млрд. долара

Снимка: Bloomberg L.P.

Credit Suisse Group AG обяви, че записва загуба от 4,4 млрд. швейцарски франка (4,7 млрд. долара) от отношенията си с добилия печална слава фонд Archegos Capital Management. Швейцарската банка също така прекратява програмата си за обратно изкупуване на акции и намалява предложения дивидент.

Кредиторът, който трябваше да се откаже от акции за 2 млрд. долара, за да прекрати експозицията си към Archegos, обяви и очаквани промени в мениджърския си екип – главният директор по риска Лара Уорнър и ръководителят на звеното за инвестиционно банкиране Браян Чин напускат постовете си.

От банката посочват, че считано от 1 май Кристиан Майснер ще е начело на инвестиционното банкиране, Йоахим Йохслин ще е и.д. главен директор по риска, а Томас Гротцер засега ще отговаря за регулаторното прилагане в компанията.

Още по темата

„Значителната загуба в нашия бизнес с основни услуги, свързана с провала на базиран в САЩ хедж фонд, е неприемлива“, коментира главният изпълнителен директор на банката Томас Готщайн в изявление, цитирано от Ройтерс. „Ще бъдат научени сериозни уроци. Credit Suisse остава огромна институция с богата история“, допълни той.

Credit Suisse и много други банки на Wall Street бяха предоставили на инвеститора Бил Хуан - гуру във високотехнологичния сектор, и Archegos Capital високи кредитни линии, които той използваше, за да залага с ливъридж на акции на американски и китайски технологични компании. Когато цените на тези акции поеха надолу и банките поискаха допълнително обезпечение за кредитните линии на Хуан, Archegos Capital се срина.

За Credit Suisse крахът на Archegos стана факт само седмици след проблемите на друг голям клиент – британската финансова фирма Greensill, която по-късно фалира.

Акциите на Credit Suisse поевтиняват с една четвърт през последния месец, тъй като инвеститорите все още се опитват да оценят ефекта върху печалбата на банката и нейната надеждност, помрачавайки едно иначе силно начало на годината.

Към 12:30 ч. книжата на кредитора поскъпват с 0,4% до 10,20 швейцарски франка.

Проблемите допълнително увеличават и натиска върху главния изпълнителен директор Готщайн, който се опитва да извади банката от последиците на друг скандал, след който си тръгна предишният изпълнителен директор Тиджан Таим.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Близкият до Путин украински опозиционер Виктор Медведчук е бил арестуван