IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saipem намали исканото обезщетение от "Газпром" за спирането на "Южен поток"

Наблюдатели сочат италианската компания като вероятен изпълнител на разширението на "Северен поток"

17:14 | 09.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Италианската Saipem е преразгледала иска си за обезщетение от "Газпром", свързано със спирането на "Южен поток", съобщава руската информационна агенция ТАСС. Това е записано в проекта за нова емисия еврооблигации, която готви руският газов гигант.

Saipem получи поръчка от проектната компания South Stream Transport за реализацията на морската част на газопровода. Компанията дори изпрати тръбополагащи кораби в Черно море в очакване проекта да стартира.

Руската страна обаче спря проекта, а по-късно прекрати и договора със Saipem.

Първоначално италианската компания поиска компенсация за направените разходи в размер на 759 млн. евро плюс лихви. Сега обаче очакваната компенсация е намалена до 679 млн. евро и лихви.

Стойността на "Южен поток" е определена на около 15,5 млрд. евро. Оператор на морската част на проекта трябваше да е South Stream Transport, в която участваха "Газпром", Eni, EDFи Wintershall. В последствие дяловете на западните акционери бяха изкупени от "Газпром" и в момента дружеството е собственост изцяло на руската компания.

Очакванията са, че компанията ще използва част от активите на South Stream Transport за изграждането на "Турски поток". Наблюдатели предполагат, че Saipem пък може да бъде наета да изгради "Северен поток" 2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още