IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини: Бюрократите и банкерите унищожават европейската мечта

Италианският вицепремиер даде начало на новото си популистко обединение, обещавайки да „спаси“ Европа

22:45 | 08.04.19 г. 5
<p>
	Матео Салвини.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Италианският вицепремиер Матео Салвини отправи поредна остра критика към Европейския съюз, давайки нов тласък на предизборната си кампания за евроизборите през май. Според лидера на крайнодясната партия „Лига“ ЕС е предал своите собствени основополагащи принципи и по-скоро пречи на своите граждани, отколкото да им помага.

По време на събитие в Милано в понеделник политикът даде начало на новото си популистко движение, което ще участва на предстоящия вот. Едно от основните обещания на Салвини и новото обединение е „спасяването“ на Европа.

„Тези, които унищожават европейската мечта, са бюрократи и банкери“, заяви той, цитиран от Bloomberg.

Салвини направи изказването от сцена в петзвезден хотел в икономическата столица на Италия, подкрепен от едва три европейски популистки партии - „Алтернатива за Германия“, Партията на истинските финландци и Датската народна партия. Това е далеч по-малко от амбицията на италианския лидер да събере в новото си движение между 15 и 20 евроскептични групи.

Според италианския вицепремиер Европейският съюз в момента се намира в ръцете на елитите и вече не служи на своите граждани.

„Ако ЕС се основава само на бизнес и финанси, то това не е мечта, а кошмар“, посочи още той.

В рамките на днешното събитие Салвини също така представи и някои от своите основополагащи виждания за бъдещето на европейския проект – повече протекционизъм и по-малко имиграция, въпреки че бе сдържан относно плановете си да бъде водещ кандидат на обединението за поста на председател на Европейската комисия.

На въпрос дали лидерът на френската партия „Национален сбор“ Марин Льо Пен ще бъде водещ кандидат на популистите вицепремиерът посочи, че това ще бъде решено по-късно и засега самият той няма лични амбиции за поста.

Италианският вицепремиер Салвини многократно се връщаше към темите за затягане на контрола по европейските граници и защита на продуктите, „произведени в Европа“. Той също така посочи, че би искал да „защити европейското производство като преразгледа някои търговски споразумения“, които вредят на бизнеса в блока.

„ЕС делегира търговията на Световната търговска организация (СТО) – друга международна организация, която води диалог директно с Брюксел“, посочи Салвини и допълни, че трябва да бъде върнат контрола върху търговските споразумения, индустриалните политики и многостранните договори.

На този фон по-рано днес италианският в. Repubblica съобщи, че правителството в Рим ще преразгледа прогнозата си за дълга на страната през тази година на фона на наблюдаван минимален растеж. Според проект за новите икономически прогнози на финансовото министерство дългът ще достигне 132,6% от брутния вътрешен продукт. Това е по-голям ръст спрямо очакванията за 130,7% през декември. Към края на миналата година съотношението достигна 132,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
точно тва е прайлно и човекот го казва на място .... ако не са тия тинняци немаше да има никви .... Exiti ..... само мое се допълни и военните скаппаняци у НАТОто те също ако мое на въжето ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
zelka007
преди 5 години
ха ха ... бюрократите му пречат щото му пилят на главата да харчи толкова колкото изкарва , банкерите щото вече му искат тройно и четворно лихви за заемите дето трупа . скоро само заеми от МВФ ще взима :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 11
korn
преди 5 години
Много хора мислят като теб и Салвини, но има и многохора които не мислят като вас.Както демократите или социалистите заклеймяват идеите на популистите,така и популистите заклеймяват идеите на демократите.От много време в държави от ЕС управляват популисти, така че няма нужда от драми.Всеки има право на глас и това е хубавото на ЕС,няма как 500 милиона европейци да сме на едно мнение по всички въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 12
dr.5rov
преди 5 години
По-дяволите, мислех че това е мое разбиране, а се оказа, че и Салвини мисли така. Дали е искрен или се нагажда по това, което мислят такива като мене не знам. Но явно не съм само аз. А тревогата, че ЕС се превръща в нещо различно от това, което искаме да бъде явно се нарича популизъм. Казано директно - това, което иска обикновенният човек в ЕС няма знаечние. Това са мисли на little chickens , които трябва да бъдат заклеймени като "популизъм" - евфемизъм за глупости и простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 19
Sakamano
преди 5 години
Твърде много "спасители" се навъдиха напоследък. Ама както и библейският спасител, май всички са голтаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още