IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самарас убеждава Китай, че Гърция е „входната врата“ за инвестиране в Европа

Китай планира инвестиции и възнамерява да удвои търговията с Гърция до 2015 г.

11:08 | 17.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андонис Самарас и Ли Къцян обсъждат изгодата от взаимната търговия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андонис Самарас и Ли Къцян обсъждат изгодата от взаимната търговия. Снимка: Ройтерс

По време на петдневната си визита в Пекин гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че Китай трябва да използва Гърция като „входна врата“, за да инвестира в Европа. Гърция обещава да посрещне подобаващо китайските инвеститори в момент на търсене на изход от икономическата криза, пише още Bloomberg.

Самарас каза, че страната му е „неразделна част от еврозоната“ и вярва, че ще дойде „нова ера“ в сътрудничеството с ЕС. Китайският заместник-министър на търговията Дзян Яопин поясни, че Китай ще инвестира в пристанището на Пирея и в инфраструктурни обекти в ЕС.

„Гърция трябва да превърне кризата във възможност за ново начало“, каза още Самарас на провелия се бизнес форум. „С комбиниране на предимствата на Гърция и проникването на Китай на глобалния пазар и неговите ниски производствени разходи ние може да изградим силно партньорство.“ 

Самарас води делегация от повече от 60 предприемачи, част от които са представители на Alpha Bank, Gaea Products, Dynagas и други големи компании. Гърция планира завръщането си на пазара на облигации и усилено търси да привлече нови инвестиции.

На 14 май агенция Fitch повиши рейтинга за дълга на страната с една степен – от В- до ССС, отчитайки напредъка на правителството в балансирането на икономиката на страната и поставяйки дефицита й под контрол. Kитайския премиер Ли Къцян призова на вчерашната среща с гръцкия си колега за удвояване на търговията с Гърция до края на 2015 г.

Изказванията на Самарас идват само три дни след като Fitch повиши рейтинга на Гърция със стабилна перспектива. Изтъква се постигнатият напредък по отношение на намаляването на фискалния дефицит и дефицита по текущата сметка на платежния й баланс. Според Fitch това означава, че програмата за приспособяване на икономиката действа.

Гърция загуби достъп до международния облигационен пазар през март 2010 г. Самарас очаква, че, ако емисията на облигации се осъществи през следващата година, то това ще бъде ясен знак за чуждестранните инвеститори. В негово изказване днес той заяви, че политическата и социалната стабилност са гарантирани, а Гърция вярва в еврозоната.

От китайска страна пък виждат ЕС като „главен инструмент“, с който да диверсифицират валутните си резерви и призоваха съюза да разшири износа си на високо техноголочини стоки за страната. Инвестицията в Пирея пък би увеличила потока от китайски туристи в Гърция.

Китай също подкрепя мерките на ЕС за постигането на фискална стабилност, като за целта прави най-доброто, за да помогне на ЕС да се справи с кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Хич не ми харесва тая "входна врата". Това направо си е "задният вход". Приятели, някой от вас знае ли, коя е управляващата партия в Китай и какъв е цветът на националния им флаг? Колко опозиционни партии има в Китай, че аз нещо не съм чувал за такава. А ако влезете в Гугъл и погледнете с какви грандиозни тържества отпразнуваха годишнината от победата на СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ и какви червени байраци, петолъчки, сърпове и чукове се вееха доста ще ви се смръзне л...ото. Не бързайте чак толкова да каните вълка в кошарата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
boresf
преди 10 години
Е то който каквото и да убеждава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Vesko94
преди 10 години
Аз пък си мисля, че България има много по-голям шанс да стане "входната врата" на Китай към Европа, заради много доброто си географско положение. А и макар гръцкият БВП да се е съкратил с 1/3 през последните години, все още на един грък се падат малко над 22 хил. долара годишно, в България се падат само около 7 хил. долара на човек годишно. Разликата в средното възнаграждение е 3 пъти. Това, което България трябва да направи, е да предложи ефективни проекти, в които да се инвестират парите на Китай. Много добри възможности има в селското стопанство, инфраструктурата, туризма, образованието, търговията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Серго КЪДЕ СИИИИ? Ще загубим партньорството с братския комунистически Китай! Моля те вземай се в ръце и отивай да ги убеждаваш, че сме по добри от Гърците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още