Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Само 30% от стаите в гръцките хотели са били заети през лятото

Най-висока е била заетостта през втората седмица на август

Само 30% от стаите в гръцките хотели са били заети през лятото

Снимка: Yen Duong/Bloomberg

Само 60% от хотелите в Гърция са отворили врати през юли, август и септември тази година, а тези, които са отворили през лятото, са регистрирали заетост от едва 30%, сочат данни на Гръцката камара на хотелите, цитирани от вестник „Катимерини“.

Най-високата заетост е била регистрирана през втората седмица на август, наближавайки 50%. Но хотелите, които са отворили през лятото, включително тези от тях, които работят през цялата година, са решили отново да затворят врати поне до края на годината.

През 2019 г. е имало 9971 хотела, които са приемали гости в Гърция. 84 на сто са възнамерявали да отворят отново през юни след блокадата, но само 67% от тях в крайна сметка са кандидатствали за здравния сертификат, необходим за възобновяване на работата.

Още по темата
Само 60% от хотелите са приемали гости това лято, от които 2328 работят целогодишно, а 3700 са сезонни хотели, сочи допитването на камарата по поръчка на Института за изследвания и прогнози в туризма.

То установило още, че средната заетост на всички хотели в Гърция, т.е. 9971 хотела, отворили врати миналата година, е била едва 23,1% за месеците юли, август и септември.

В отговор на въпрос на „Катимерини“ председателят на камарата Александрос Василикос казва, че това се равнява на заетост от около 30% за хотелите, които са отворили врати през лятото. Средната цена на нощувка за същия период е била 86 евро на стая.

Най-добрата илюстрация на затрудненията през идните месеци е, че 717 хотела, работещи целогодишно, които са отворили врати през лятото, ще затворят отново тази година. Това означава, че 31% от хотелите на този пазар дори няма да опитат да завършат пълна финансова година.

4,5% от сезонните хотели също са отворили отново след блокадата през пролетта, но са решили да затворят отново през юли или август. Мнозинството хотели (50,9%) са спрели работа през септември, а други 40,6% ще го направят през октомври, с което едва 4% от хотелите ще останат отворени през зимата.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Реалистичен ли ще е очакваният от Германия икономически ръст от 6% след мерките