IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само една британска банка не премина балансовия тест на АЦБ

Според регулатора устойчивостта на системата се е подобрила значително спрямо теста за капиталов недостиг от 2013 г.

11:02 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Само една британска банка не премина балансовия тест на АЦБ

Английската централна банка (АЦБ) обяви, че само една местна банка не е преминала прегледа на балансовото си състояние, съобщава Wall Street Journal.

АЦБ постави на тест осем британски кредитори, като ги изложи на хипотетична тригодишна икономическа криза. За да преминат теста банките трябваше да поддържат капиталова адекватност от 4,5% през този условен период.

Стрес-тестът допуска лихвените проценти във Великобритания да скочат рязко до 4%, брутният вътрешен продукт да спадне с 3,5% под нивото си за четвъртото тримесечие на 2013 г., безработицата да достигне 12%, а цените на търговските имоти да се сринат с 30%.

Тестът изпита осемте най-големи кредитори във Великобритания - HSBC Holdings, Barclays, Royal Bank от Scotland Group, Lloyds Banking Group, Standard Chartered, Santander UK, Nationwide Building Society и Co-operative Bank. Проверката на балансите може да послужи за основа на годишен стрес тест на британската банкова система.

Английската централна банка заяви, че устойчивостта на системата се е подобрила значително спрямо теста за капиталов недостиг от 2013 г. Регулаторът обаче повдига въпроси относно способността на всички банки да предоставят точни данни за теста. Всички банки без една страдат от ограничения в областта на технологиите и на броя на служителите, работещи по проекта.

Само една банка - Co-operative Bank, се е наложило да представи преработен план за укрепване на своя баланс. Частично държавните Royal Bank от Scotland (RBS) Group и Lloyds Banking Group едва са издържали теста. И двете трябва да подобрят капиталовите си позиции, но вече са въвели планове да го направят.

Регулаторът вече бе предупредил, че дори банките да издържат теста, той може да изиска от тях да предприемат действия, за да укрепят своите баланси.

Co-operative Bank вече бе дала сигнал, че вероятно ще се провали при проверката на баланса. АЦБ заяви, че банката е отчела капиталова адекватност от -2,6% по време на теста. Co-operative Bank работи по план за преструктуриране, одобрен от регулатора след спасяването й от облигационерите и се е съгласила да продължи да свива баланса си, и по-специално да намалява ипотечния си портфейл. Банката ще намали рисково претеглените си активи с 5,5 милиарда паунда до края на 2018 г.

RBS, която премина теста с капиталова адекватност от 5,2% също би трябвало да представи преработен капиталов план, но 80% държавният кредитор вече договори план за преструктуриране с АЦБ тази година.

Lloyds, която премина теста с капиталова адекватност от 5,3%, генерира капитал и затова също не е необходимо да представя нов план. Не е ясно обаче дали банката ще получи одобрение от регулатора, за да възобнови плащанията на дивиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още